Nepravilnosti

Građani se žale na račune, poreznici krenuli u akciju po kafićima

Jesu li poduzetnici našli novi 'kanal' preko kojeg pokušavaju varati državu? Građani se žale na račune, poreznici krenuli u akciju po kafićima i butigama, prekrišitelje čekaju 'masne' kazne
Terasa restorana uz more, ilustracija
 Davor Zunić / CROPIX

Od početka godine pa do Velike Gospe fiskalizirano je 11,18 posto više računa u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je 17,3 milijuna računa više.

Tim se riječima Božidar Kutleša, ravnatelj Porezne uprave, nedavno obratio javnosti, dodajući kako je 16. kolovoza kroz blagajne različitih poslovnih subjekata diljem Lijepe naše fiskaliziran rekordni dnevni iznos od 890 milijuna kuna. Dobre su to vijesti, a iznos od 890 milijuna kuna najveći je koji je zabilježen u jednom danu od kada je fiskalizacija u domaćem trgovačkom sustavu uvedena 2013. godine u mandatu Slavka Linića, tadašnjeg SDP-ova ministra financija.

Službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave nadziru fiskalizaciju na cijelom području Hrvatske, a nedavno je bila redovna akcija s posebnim naglaskom na obalu i otoke. Tada se porezne inspektore moglo vidjeti po brojnim dućanima, pekarnicama i kafićima u našem gradu, pa smo od njihova čelništva pokušali doznati aktualne rezultate kontrole poslovanja poduzetnika i obrtnika.

U sustavu fiskalizacije svakodnevno se prate i analiziraju podaci o fiskaliziranim računima i poslovnom prometu te se na temelju objavljene analize provode nadzorne aktivnosti, tvrde u Ministarstvu financija, a kakvo je trenutno stanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji?

- Od 1. do 19. kolovoza na području najveće dalmatinske županije ovlašteni službenici splitskog Područnog ureda Porezne uprave obavili su 67 nadzora fiskalizacije, dok su utvrđene nepravilnosti u 43 nadzora - odgovorili su nam iz Ministarstva financija.

Nije bilo teško izračunati kako su inspektori zabilježili nepravilnosti kod gotovo dvije trećine kontroliranih poslovnih subjekata, pa smo zatražili i da nam detaljnije otkriju o kakvim se prekršajima uglavnom radilo:

- Utvrđene nepravilnosti najčešće su se odnosile na neizdavanje računa odnosno na njihovo nefiskaliziranje i neevidentiranje cjelokupnog prometa te na izbjegavanje polaganja ostvarenog prometa na aktivni žiroračun tvrtke ili obrta.

Zanimalo nas je i koliko je kazni naplaćeno tijekom posljednje akcije te u kojem ukupnom iznosu, ali odgovor nismo dobili. Zapravo, tek nam je potvrđeno kako se "kod onih poreznih obveznika kod kojih su utvrđene nepravilnosti poduzimaju daljnje mjere sukladno Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom, Općem poreznom zakonu i drugim poreznim propisima".

Budući da nam se čitatelji sve češće žale da u pojedinim ugostiteljskim objektima dobivaju račune za naručena pića i hranu na kojima piše da ih "trenutno nije moguće fiskalizirati", lako se može zaključiti kako su neki našli novi kanal za ostvarivanje što izravnije zarade, i to s visokim cijenama usluga, a minimalnim davanjima državi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 02:23