Utrka s vremenom

Glasovanje o nagodbi odgođeno za ponedjeljak, a dokument mora stići na sud za 7 dana

Sve će biti napravljeno “na knap”, ali bitno je da sve bude na vrijeme
Fabris Peruško, logo Agrokora i Marica Vidaković
 Darko Tomaš / Boris Kovačev / Davor Pongračić / Hanza Media

Iako se pretpostavljalo da će Vijeće vjerovnika sutra glasati o nagodbi vjerovnika, to će se ipak napraviti u ponedjeljak poslijepodne, a u utorak će nagodba, ako se izglasa, biti upućena Trgovačkom sudu, neslužbeno doznajemo.

Sud onda u roku od pet do 15 dana mora sazvati ročište o glasanju. Zadnji datum do kojeg se nagodba mora poslati na sud ako se sve želi završiti do 10. srpnja ove godine jest četvrtak, 21. lipnja, ali nam je nekoliko izvora potvrdilo da će se to sigurno napraviti u utorak. Time će zbilja sve biti napravljeno “na knap”, ali u ovom trenutku je ipak, slažu se svi s kojima smo razgovarali, bitno da sve bude na vrijeme i da se nagodba što bolje “zatvori” sa svih strana, u pravnom i sadržajnom smislu.

Dogovor

Prema dostupnim informacijama, navodno je postignut dogovor s Alcom koja je osporila tražbine imatelja obveznica, ali i s Franckom koji nije osporavao tražbine ni jamstva, ali je ipak dogovoren određeni sporazum s tom kompanijom.

Ako je to točno, to znači da bi i te kompanije glasale za dogovorenu nagodbu vjerovnika, a od velikih “sporova” još se pregovora s Adrisom, s kojim još uvijek nije postignut dogovor, ali se vode intenzivni pregovori.

Pravo glasa

Ako se ne postigne dogovor s Adrisom, to bi značilo da bi to bila jedina kompanija koja je osporavanjem tražbina imatelja obveznica ostala izvan nagodbe vjerovnika, pa ipak treba pričekati još par dana da se vidi hoće li se i s rovinjskom tvrtkom na kraju postići dogovor.

Ako se ne postigne, to će značiti da će imatelji obveznica moći glasati na ročištu o nagodbi vjerovnika, ali neće moći izravno upravljati svojim dijelom vlasništva u Agrokoru sve dok se Adrisova osporavanja ne riješe sudskim putem.

Kada je u pitanju najveća dilema oko postizanja dogovora predstavnika roll-up kredita sa Sberbankom i ostalim vjerovnicima koji nisu u roll-up kreditu, neslužbeno nam je rečeno da konačni dogovor oko uvjeta još nije postignut, ali da se ide prema postizanju dogovora.

Sporne kamate

Podsjetimo, tu se pregovori vode oko uvjeta produljenja roll-up kredita poslije 10. travnja, jer tog datuma taj kredit dospijeva na naplatu, a na temelju ugovora u slučaju da ga se ne refinancira, roll-upovci mogu zaračunati kaznenu kamatu.

Budući da Agrokor nije uspio pronaći kreditore koji bi bili voljni refinancirati roll-up kredit u iznosu od 1,06 milijardi kuna, roll-up se mora produljiti, a američki fondovi su u ime predstavnika kreditora dali prvu ponudu koja govori o kamati od 15 posto godišnje, što uključuje sve naknade. Od početka ovog tjedna informacije govore da bi ukupni kamatni troškovi za produljenje roll-up kredita trebali iznositi od 10 do 13 posto, a rečeno nam je da će se puna informacija o tom dijelu dogovora znati prije sastanka privremenog vijeća vjerovnika koje će se održati u ponedjeljak i da će biti sastavni dio nagodbe vjerovnika. Nakon izglasavanja nagodbe, ako do toga dođe, izvanredna uprava će raditi svoj posao do siječnja 2019., do kada se moraju provesti svi elementi nagodbe, a u tom periodu će vjerojatno morati doći do refinanciranja roll-up kredita po boljim uvjetima, jer bi kamatni troškovi veći od 10 posto bili previše za poslovanje Agrokora na dulji rok.

Proturječne informacije

Do sada su dolazile proturječne informacije o tome hoće li Sberbank, kao većinski dioničar s 40 posto vlasništva budućeg novog Agrokora, refinancirati taj kredit ili će se pak tražiti neko moguće “treće” rješenje na financijskom tržištu.

No, ako se ne nađu kreditori koji bi refinancirali roll-up, Sberbanku neće ostati ništa drugo nego da sam ili zajedno s nekim drugim kreditorima refinancira roll-up, kako Agrokor ne bi išao u stečaj.

Zanimljivo je, pak, to da je izvanredna uprava Agrokora već osnovala krovnu zakladu u Rotterdamu u Nizozemskoj, Aisle Stak Stichting, i to kao “Holding-en financieringsactiviteiten”.

Ta će krovna kompanija suvlasnicima Agrokora izdati potvrde o vlasništvu u budućem krovnom društvu, a može osiguravati i anonimnost vlasništva, dok će se ispod nje nalaziti još dvije upravljačke strukture Agrokora u Nizozemskoj, te jedan krovni holding u Hrvatskoj.

U Agrokoru su nam potvrdili da su osnovali tu kompaniju kako bi se sve moglo odvijati brže ako se nagodba izglasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:29