Posustali pod pritiskom

Gianni Rossanda i svi direktori u Uljanik Grupi dali svoje mandate na raspolaganje

Rossanda je dao svoj mandat predsjednika Uprave ULJANIK d.d. na raspolaganje Nadzornom Odboru Društva
Predsjednik uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda
 Goran Sebelic / CROPIX

Predsjednik uprave Uljanik Grupe Gianni Rossanda s današnjim je danom dao svoj mandat predsjednika Uprave ULJANIK d.d. na raspolaganje Nadzornom Odboru Društva.

- Iako sam u proteklim tjednima iz odgovornosti prema Uljaniku u kojem radim od studentskih dana javno najavio svoje povlačenje istog trenutka kada se izaberu novi NO i nova Uprava, nisam želio blokirati funkcioniranje ovog složenog sustava od kojeg svi radnici s pravom očekuju rješenje aktualnog problema, ali i dugoročno rješenje pitanja brodogradnje. Proteklih godina, mjeseci i tjedana danonoćno sam radio i surađivao sa svim ministarstvima, sindikatima, brodovlasnicima i poslovnim partnerima te posebno na pripremi Programa restrukturiranja, hajka na mene osobno postala je sredstvo da se otkloni pažnja s bitnih problema brodogradnje u Puli i Rijeci. Svoj mandat stavljam na raspolaganje jer od danas ne želim ni jednom svojom odlukom učiniti ništa što nije podržano od dioničara ili onih koji javno pozivaju na moju ostavku, izjavio je Rossanda.

Dodao je da isključivo radi radnika Uljanika kojima je, prema izjavama sindikata, obećano rješenje za dvije plaće, stoji na raspolaganju za sve nužne tehničke radnje bez kojih sukladno Statutu Društva nije moguće realizirati to najvažnije pitanje za sve radnike.

- Naglašavam, od danas bez obzira na navedeno svoj mandat predsjednika Uprave dajem na raspolaganje NO-u ULJANIK d.d., zaključio je Rossanda. U priopćenju se dalje navodi da davanjem mandata predsjednika Uprave na raspolaganje NO-u ULJANIK d.d., sve uprave i direktori društava supsidijara daju svoje mandate na raspolaganje.

Rossanda također poziva i moli velike i male dioničare Uljanika da u što kraćem roku predlože imena novog NO-a društva ULJANIK d.d. kako bi se što hitnije mogla sazvati Glavna skupština društva ULJANIK d.d..

- Kao ovlaštena osoba, smatram svojom obavezom što hitnije sazvati novu skupštinu društva koja mora odrediti o daljem tijeku dokapitalizacije i izbora članova NO-a. Nažalost, za skupštinu koja je sazvana za 31. 8. 2018. nije se prijavio zakonom i Statutom Društva minimalno potreban broj dioničara. Kako je javnosti poznato kroz službeni i javni poziv, za tu su skupštinu, očekujući veliki broj dioničara, a posebno veliki broj malih dioničara, Uprava i NO pripremili održavanje u dvorani Doma hrvatskih branitelja, no Društvu nije pristigao minimalno potreban broj prijava. Stoga još jedanput pozivam sve dioničare da predlože imena za novi NO. Bez tog konkretnog prijedloga, o kojem će se kasnije raspravljati na samoj skupštini, nije moguće u dnevni red uvrstiti ovu važnu točku Skupštine, poručio je Rossanda.

Da je ovaj potez uprave dobrodošao jer će se početi rješavati stvari, mišljenja je pulski ekonomski stručnjak Dean Sinković. Tvrdi da se sada pothitno mora formirati krizni menadžment.

- To je korak koji se može brzo učiniti, kao i pronalazak rješenja za aktualnu tekuću likvidnost, ali bez prave politike i dugoročne strategije za Uljanik nema budućnosti. Osobno smatram da država ne radi ništa i ne kreira politike održavanja brodogradnje te da nije prihvatila strateškog partnera Danka Končara. U njemu ne vidim potencijal, ali drugog strateškog partnera trenutno nema na horizontu - rekao je Sinković koji smatra da bi dobar strateški partner bio primjerice talijanski Fincantieri ili pak splitski Brodosplit.

Uz to, kaže i da Uljanik ima velika znanja koja su konkurentna na europskom tržištu što naručitelji brodova znaju te da bi bila šteta da se stvari prepuste slučaju, odnosno da Uljanik ode u stečaj. U tom slučaju, Sinković ne predviđa dobru budućnost pulskom škveru jer je to prekompleksna industrija koja bi se kroz stečaj mogla preorganizirati i održati.

- Sada neovisni stručnjaci moraju sjesti za stol i vidjeti gdje su u Uljaniku uska grla, vidjeti što s dobavljačima i kooperantima, sagledati transakcije unutra Uljanik grupe. Korak naprijed neće biti moguće napraviti ako se duboko ne napravi forenzika čitavog društva, ističe on. Dodaje i da sadašnja uprava nije imala dobra rješenja i da je tvrtku dva puta dovela do insolventnosti.

- Iskreno, oni sada ništa previše ne mogu napraviti. Potez je na državi koja mora sjesti s radnicima i naći najbolje rješenje. Ova uprava je prošlost. Dečki nisu napravili posao, ništa osobno. Vrijeme je za nove politike - zaključio je Sinković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:18