Danko Končar, prosvjed radnika Uljanika i Tomislav Debeljak
 Goran Šebelić / Danijel Bartolić / Duje Klarić / Hanza Media
Nejasni kriteriji

Končar Uljaniku nije ponudio ništa, a Debeljak 682 milijuna kuna i otkup 25% Lenca

Jutarnji posjeduje tekst Končarove ponude na temelju koje je izabran a strateškog partnera
Piše: Vedran MarjanovićObjavljeno: 29. kolovoz 2018. 10:50

Sve je više potvrda toga da Nadzorni odbor Uljanika proljetos u odabiru Danka Končara za strateškog partnera kompanije nije vrednovao Končarovu i druge pristigle ponude, nego je glasao prema unaprijed donesenoj odluci i tako pridonio rasplamsavanju poslovne drame Uljanika koje smo svjedoci.

Jutarnji posjeduje tekst ponude Končarove Kermas energije na temelju koje ga je NO Uljanika izabrao za strateškog partnera iako u toj ponudi ne postoji nijedna brojka, nikakvo ozbiljno preuzimanje konkretne obveze ili bilo kakav dokaz o uvjerljivosti ponuđača u odnosu na ono što se tražilo u raspisanom natječaju Uljanika d.d. za izbor strateškog ulagača. Radi se, ukratko, o ponudi koja sadrži najopreznije moguće i uopćene formulacije.

Protivljenje sindikata

Iz Kermas energije jučer su odbili potvrditi autentičnost spomenutog dokumenta te samo poručili kako je na web stranici Ministarstva gospodarstva objavljen cijeli proces izbora strateškog ulagača. No, iz više izvora upućenih u proceduru izbora strateškog partnera Uljanika d.d. potvrđeno nam je da se radi upravo o ponudi te tvrtke, na temelju koje se odlučivalo između te i još dvije ponude.

Uz Kermas energiju, na spomenuti su se natječaj javili i samoborski DIV Tomislava Debeljaka, u čijem je vlasništvu splitsko brodogradilište, te tvrtka Asian Bond Venture iz Hong Konga. Član NO-a Uljanika Đino Šverko prekjučer je za RTL izjavio da je znao da su tri člana NO-a za ponudu Kermas energije. Šverko je otkrio i da su sindikati bili protiv ponude iz Hong Konga zato što je bila uvjetovana izlaskom države iz Uljanika, a ponuda DIV-a, rekao je, sindikatima nije bila prihvatljiva jer je DIV nakon ulaska u Brodosplit u splitskom škveru osnovao 55 tvrtki.

- Osoba koja obnaša funkciju člana NO-a, bez obzira na to kako je postavljena u to tijelo, ipak bi morala imati potrebna znanja kako funkcioniraju trgovačka društva - prokomentirao je Šverkov istup član Uprave DIV-a Darko Pappo.

Teško je, dodaje Pappo, shvatiti zašto Đino Šverko dovodi u vezu organizacijske promjene koje je DIV poduzeo u Brodosplitu s ponudom DIV-a za Uljanik d.d.

Screenshot ponude Kermas energije

Screenshot ponude Kermas energije
 

Uvjeti DIV-a

- To dvoje nema nikakve veze. No, nije me iznenadilo što je Šverko  priznao da naše pismo namjere za Uljanik d.d. nije bilo temelj za odluku o odbijanju naše ponude. I prije sam vjerovao da odluka NO-a Uljanika d.d. o izboru Kermas energije nije donesena na sjednici NO-a niti razmatranjem triju pristiglih ponuda, nego je sve odlučeno unaprijed. Nemam konkretnih dokaza za to, ali znam da je tako - kaže Pappo.

Dok Danko Končar ni u natjecanju za strateškog ulagača Uljanika ni kasnije nije iznio nijednu brojku iz svojih namjera s pulskim i riječkom brodogradilištem 3. maj, koje je također u vlasništvu Uljanik grupe, ponuda DIV-a sadržavala je spremnost dokapitalizacije Uljanik grupe sa 302 milijuna kuna, otkup svih dionica Uljanik grupe u 3. maju u iznosu od 380 milijuna te otkup do 24,9 posto dionica remontnog brodogradilišta Viktor Lenac, koji je također u suvlasništvu Uljanik grupe. Istina, DIV je spomenuta ulaganja uvjetovao jer, kako stoji u ponudi za Uljanik, nije dobio uvid u potpuno financijsko i poslovno stanje Uljanik grupe. Uz to, DIV je u ponudi ulaganja stavio zadršku za slučaj da Vlada i Europska komisija uskrate potporu za restrukturiranje Uljanik grupe. Konzultacije Vlade i EK o potpori za preustroj Uljanika upravo su u tijeku.

Screenshot ponude DIV Grupe

Screenshot ponude DIV Grupe
 

Linker
17. listopad 2020 13:32