Industrija 4.0

Gdje je profit u 5G-u? Telekomi kreću u biznis s dronovima i online gaming

Na tradicionalnim uslugama nemoguće je isplatiti golema ulaganja u infrastrukturu
Ilustracija
 Caia Image/science Photo Library/AFP

Hrvatski telekom zbog 5G-a ušao je u biznis s dronovima.

Radi na projektu za nadzor prometnica s bespilotnim letjelicama te je krenuo u razvoj vlastite ponude komercijalnih usluga s dronovima. Usto, predstavio je i prvu privatnu 5G mrežu na zagrebačkom FER-u, takozvanu campus mrežu.

Njegov najveći konkurent, A1 Hrvatska napravio je campus mrežu za hrvatski robotički startup Gideon Brothers, a u Novskoj je s poduzetničkim inkubatorom Pismom i domaćim startupom Delta Realityjem predstavio prvi primjer "metaversa" u Hrvatskoj.

Riječ je o realnoj simulaciji stolnog tenisa koji se igrao na daljinu preko 5G mreže, i to u virtualnom prostoru.

U Telemachu pak ističu da 5G napokon omogućuje komercijalizaciju cloud gaminga i drugih sličnih usluga.

Dolaze velike promjene

Telekomi se spremaju za velike promjene.

Zaboravite na još malo brži internet, još kvalitetnije pozive i samo na IPTV usluge, jer telekomi su zbog 5G-a, za koji su razgrabili frekvencije na netom završenoj aukciji, počeli ulaziti u nove niše i planiraju značajno izmijeniti svoju ponudu na narednom razdoblju.

Prema PwC-u, to je stoga što ne mogu na mobilnom internetu, telefonskim impulsima i drugoj dosadašnjoj ponudi isplatiti ulaganja u 5G koja premašuju tri milijarde kuna ne računajući nešto više od 300 milijuna kuna uloga u frekvencije.

Samo treći i najmanji operater, Telemach, najavio je u idućih pet godina u 5G investicije od 130 milijuna eura.

Boris Drilo, član uprave HT-a za tehniku i informacijske tehnologije kaže da su metaversi i drugi 5G trendovi iznimno zanimljiva područja, ali da nisu jedini.

U Hrvatskoj će, navodi Drilo, jedna od najvažnijih primjena 5G-a biti na području privatnih 5G mreža i njegovih aplikacija te dodaje da su u taj projekt krajem 2020. ušli sa zagrebačkim FER-om.

- Zato smo kupili i najveći dio 26 Ghz spektra na netom završenoj aukciji. U sklopu campus mreže, zajedno s FER-om radimo na projektu 'Nadzor prometnih tokova bespilotnim letjelicama' kroz koji razvijamo nadzor prometnica putem drona, a počeli smo raditi i na usluzi Drone as a service (DaaS) kroz koju svakako želimo koristiti 5G povezivost za sve gore navedeno - kaže Drilo.

Industrija 4.0

Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska ističe da 5G mreža nije samo za povezivanje ljudi već i za komunikaciju uređaja, senzora i robota.

Navodi da su stoga prvi u Hrvatskoj pokazali kako izgledaju gigabitne brzine i niska latencija na 5G mreži u Zagrebu i Osijeku na frekvencijskom području od 3600 MHz, kao i u Zagrebu i Bistri u frekvencijskom području od 700 MHz.

- U suradnji s Gideon Brothers testiran je autonomni, logistički robot na privatnoj, 5G kampus mreži i prikazane su mogućnosti koje donosi Industrija 4.0. U Novskoj smo demonstrirali i prvi korak prema metaversu i primjeni VR na 5G-u kroz suradnju s Delta Realityjem, prvim domaćim specijaliziranim studijom za stvaranje sadržaja u virtualnoj stvarnosti - kaže Makar.

Adrian Ježina, predsjednik uprave Telemacha Hrvatska spušta pak loptu na zemlju te navodi da je točno da, kad je riječ o tehnologiji i napretku, inovativnost nema granica i niti jedan od trendova koji dolaze s 5G-om, ne bismo isključili u ovom trenutku.

Nismo industrijalizirani

- No, moramo razlikovati globalne primjene, one u tehnološki razvijenim zemljama i na koncu provedbu trendova u Hrvatskoj. Na žalost, Hrvatska nije jako industrijalizirana zemlja i neki od 5G trendova bit će relativno slabo implementirani u Hrvatskoj. Telemachu je cilj stvoriti fiksno - mobilno gigabitno digitalno društvo i zato ulažemo u izgradnju najbolje infrastrukture na kojoj se mogu koristiti streaming, u najvećoj dostupnoj kvaliteti, gaming i sve druge aplikacije, koje su tu ili na putu da se pokažu, uz najbolje korisničko iskustvo - kaže Ježina.

Područje u kojem vidi jednu od najvećih realnih prilika za 5G u Hrvatskoj je Fixed Wireless Access (FWA), odnosno korištenje 5G-a kao nadopunu žicama i optici.

Ističe da će 5G tehnologija značajno povećati kapacitet, protočnost i brzinu prijenosa podataka uz smanjenje latencije, što će jako pridonijeti strelovitom razvoju gaming industrije, ali i bezbroj raznih aplikacija, pa tako i u FWA.

- FWA svakako je jedan od načina korištenja 5G-a koji je bliži aktualnom načinu korištenja mobilne tehnologije. Mobilni Internet paketi i modemi koje nudimo trenutno ostaju na 4G/4G+ tehnologiji dok je opcija uvođenja i 5G-a jedan od mogućih smjerova o kojem razmišljamo - kaže Ježina.

Takve planove već imaju i HT i A1, a vrlo je izvjesno da će do kraja ove godine sva tri operatera početi aktivno raditi na FWA uslugama.

U HT-u pak ističu da to nikako neće moći biti zamjena za optiku i da će se nastaviti ulagati u širenje optičke infrastrukture. Taj je operater i jedini objavio koliko trenutačno ima korisnika na 5G-u.

Boris Drilo iz HT-a kaže da su u godinu dana narasli na gotovo 100.000 korisnika koji koriste 5G.

- Sa 600 5G baznih stanica od čega na čak četvrtinu ili točnije 149 lokacija omogućava ultra velike brzine, HT potvrđuje status najveće i najbrže 5G mreže pokrivajući pritom 2 milijuna građana. Glavna pretpostavka za veći broj korisnika je broj uređaja koji podržavaju 5G u mreži - zaključuje Drilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:44