HBOR

Fond Inicijative triju mora dosad prikupio milijardu eura: ‘Prva ulaganja već su zaključena‘

Gotovo milijardu eura će se koristiti za ulaganja u infrastrukturne projekte koji doprinose sigurnosti i raznolikosti opskrbe energijom, gospodarskoj, prometnoj, socijalnoj i digitalnoj povezanosti zemalja članica Inicijative
 Ulf Wittrock/Alamy/Alamy/Profimedia

Investicijski fond Inicijative triju mora (3SIIF) dosad je prikupio milijardu eura za ulaganja u infrastrukturne projekte, a prva ulaganja iz tog fonda već su zaključena, rečeno je na konferenciji održanoj u petak u organizaciji Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR).

Kako je priopćeno iz HBOR-a, cilj konferencije 3SIIF bio je predstaviti karakteristike tog investicijskog fonda i mogućnosti koje nudi za financiranje infrastrukturnih ulaganja.

Planirana veličina ulaganja u fond iznosi 3 do 5 milijardi eura od institucionalnih i privatnih ulagača, a svrha ulaganja je smanjenje velikog jaza u kvaliteti infrastrukture u odnosu na zapadnu Europu te ostvarivanje dobiti za ulagače kroz investicije u najbrže rastuću regiju EU.

Fond je do sada prikupio gotovo 1 milijardu eura, koji će se koristiti za ulaganja u infrastrukturne projekte koji doprinose sigurnosti i raznolikosti opskrbe energijom, gospodarskoj, prometnoj, socijalnoj i digitalnoj povezanosti zemalja članica Inicijative, kao i snažnijoj integraciji EU-a smanjenjem razlika u kvaliteti infrastrukture. Prva ulaganja Fonda već su zaključena, navode iz HBOR-a.

Konferenciju je otvorila predsjednica Uprave HBOR-a i članica Nadzornog odbora 3SIIF-a Tamara Perko, a uvodno se putem videa publici obratio i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Inicijativa triju mora pokrenuta je kao platforma za suradnju 12 država EU-a od Baltičkog do Jadranskog i Crnog mora s ciljem stvaranja koherentne i dobro integrirane infrastrukture u srednjoj Europi. Proeuropske je naravi i nadopunjuje druge oblike regionalne suradnje, ali istovremeno je i platforma za jačanje transatlantskih veza.

Investicijski fond Inicijative triju mora, kao namjenski komercijalni fond usmjeren na infrastrukturna ulaganja u srednjoj i istočnoj Europi, ulagat će u energiju, promet i digitalnu infrastrukturu u državama članicama EU-a iz srednje i istočne Europe koje se nalaze između Baltičkog, Jadranskog i Crnog mora, gdje je potražnja za dugoročnim komercijalnim ulaganjima u nacionalnu infrastrukturu među najvišima u EU, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:06