NOVA AKVIZICIJA

Finski investicijski fond ušao u vlasništvo varaždinskog Gumiimpexa

Nakon što su udjel u slavonskoj tvrtki Agronom krajem lipnja prodali Agrofert grupi kontroverznog češkog premijera Babiša, Finci uložili u posve drukčiji biznis

Josip Vuko, KJK fond

 Kjk

Varaždinska kompanija Gumiimpex - GRP objavila je da je realiziran ugovor o prodaji i prijenosu poslovnih udjela kojim je u njezinu vlasničku strukturu, kao većinski vlasnik, ušao investicijski fond KJK Fond III. Iz tog fonda najavljuju da njihova vizija za Gumiimpex - GRP uključuje rast i širenje korištenjem stručnosti i infrastrukture koje tvrtka posjeduje za razvoj ambiciozne strategije istraživanja i razvoja te za proširenje ponude proizvoda za godine koje dolaze.

Jačanje razvoja

- Zahvalni smo obitelji Kirić na prilici pruženoj KJK-u da na respektabilnoj tradiciji tvrtke otvorimo novo poglavlje njezina širenja. U razdoblju od pedeset godina, gospodin Kirić i njegova obitelj transformirali su lokalnu radionicu u tvrtku koja je regionalni lider. Gumiimpex se razvijao tijekom čitavog ovog razdoblja zahvaljujući stalnom fokusu na kvalitetu, usmjerenosti na inovacije i stvaranju dugoročnih partnerstava sa svojim kupcima i dobavljačima. Kao odgovorne investitore, privlače nas i inicijative Gumiimpexa u recikliranju te njegova ambicija da ima vrlo važnu ulogu u kružnom gospodarstvu regije, kao i njegova ekstenzivna upotreba Sunčeve energije - istaknuo je Josip Vuko, menadžer KJK Fonda zadužen za Sloveniju i Hrvatsku.

Na internetskim stranicama Gumiimpexa - GRP stoji da obitelj Kirić vjeruje da će ova transakcija doprinijeti jačanju i razvoju tvrtke te njezinu širenju. Obitelj Kirić ostaje suvlasnik kompanije te će zajednički s novim partnerom aktivno sudjelovati u upravljačkoj strukturi i vođenju poslova. Time se, kako navode, stavlja naglasak na kontinuitet u poslovanju u skladu s 50-godišnjom tradicijom te će Gumiimpex - GRP i dalje biti pouzdan partner svojim kupcima i dobavljačima.

Gumiimpex je obiteljska tvrtka koja se bavi proizvodnjom tehničkih gumenih proizvoda, recikliranjem guma te prodajom i distribucijom povezanih proizvoda s gumama za gospodarska vozila. Tvrtka trenutno posluje u Hrvatskoj i vodeća je na tržištu u svojem sektoru.

Prema podacima Poslovne Hrvatske, Gumiimpex - GRP u prošloj je poslovnoj godini ostvario ukupni godišnji prihod u iznosu od 440,5 milijuna kuna, što je oko 1,3 milijuna kuna manje u odnosu na pretpandemijsku 2019., u kojoj je ostvario ukupne godišnje prihode u iznosu od 441, 8 milijuna kuna. Tvrtka inače stalno posluje s dobiti i lani je ostvarila neto rezultat poslovanja u iznosu od 38,9 milijuna kuna, s time da je neto marža iznosila 8,83 posto.

Tvrtka Gumiimpex nastala je iz male vulkanizerske radionice koju je 1970. godine otvorio osnivač Rudolf Kirić. Registrirana je 1990. godine, a već tri godine poslije otvorila je novi proizvodni pogon, koji je potom dograđivan i obogaćivan novom opremom. Već 2000. godine investirano je u novu proizvodnu liniju za obnovu guma za teretna vozila i autobuse.

U portfelju i Elan

Tri godine potom dovršen je novi proizvodno-skladišni objekt, površine 4800 četvornih metara. Pogon za reciklažu guma otvoren je 2005. godine, u što je uloženo 6,5 milijuna eura. Nakon toga tvrtka je kontinuirano ulagala u povećanje kapaciteta. U ovom trenutku Gumiimpex - GRP zapošljava više od 400 radnika te proizvodi više od 7000 raznovrsnih gumenotehničkih proizvoda godišnje.

Krajem lipnja KJK je uspješno izašao iz požeškog Agronoma. U tvrtku je doveo moćnu češku Agrofert grupu s godišnjim prometom većim od 6,3 milijarde eura. U Sloveniji je taj fond ušao u vlasničku strukturu tvrtki Tomplast, Iskra ISD, Kovinoplastika Lož i Elan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 17:32