SVJETSKA TRŽIŠTA

Europske burze skliznule s rekordnih razina

Ulagači ne žele dodatno riskirati uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija
 John Thys/AFP

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica pale, pa je STOXX 600 indeks skliznuo s rekordne razine, jer ulagači ne žele dodatno riskirati uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,3 posto, nakon što je prošloga tjedna dosegnuo najvišu razinu u povijesti i nadoknadio sve gubitke od izbijanja koronakrize.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,60 posto, na 6.876 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,10 posto, na 15.217 bodova, a pariški CAC 0,05 posto, na 6.163 boda.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 1,1 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 0,8 posto, na 29.538 bodova.

Ulagači nisu skloni riziku dok čekaju niz makroekonomskih izvješća koja će pokazati koliko se brzo kinesko gospodarstvo oporavlja od koronakrize.

U fokusu ulagača ovoga će tjedna biti i početak sezone objava poslovnih izvješća američkih kompanija za prvo tromjesečje ove godine.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle oko 25 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Bio bi to najveći kvartalni skok zarada od 2018. godine.

No, visoko postavljena ljestvica mogla bi negativno utjecati na tržište dionica, ako rezultati kompanija podbace očekivanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:08