Ne stišavaju se reakcije

Europska komisija: 'Pranje novca u Danske Bank najveći je skandal u Europi!'

Danski premijer slučaj je nazvao "prilično groznim" i otkrio kako je šokiran razmjerima
Thomas Borgen, Središnja zgrada Danske Bank i danski premijer Lars Løkke Rasmussen
 Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix / Lisi Nisner / Reuters / Profimedia, imageBROKER

Gomilaju se reakcije na pranje novca u najvećoj danskoj banci, skandal za koji mnogi sumnjaju da će itekako utjecati na reputaciju države koja gotovo ne poznaje korupciju. Europska komisija je tako ustvrdila kako je riječ o “najvećem skandalu u Europi”, piše Guardian.

Věra Jourová, povjerenica Europske komisije za pravosuđe, rekla je kako će se sastati s ministrima iz Danske i Estonije jer joj nije jasno kako je svima promaknulo što se događa.

- Želim bolje shvatiti kako je došlo do tako velikih pogrešaka, je li kriva samo banka ili su takvo pranje novca propustile kazniti i lokalne vlasti – rekla je Jourová i dodala kako je ovo trenutno „najveći skandal u Europi koji je dokazao da se banke treba temeljitije provjeravati“.

Prema trenutno poznatim informacijama, u minijaturnoj estonskoj podružnici Danske Bank navodno se izgubio svaki trag čak 8,3 milijarde dolara. Sporne transakcije su uglavnom dolazile iz tvrtki povezanih s Rusijom i bivšim zemljama Sovjetskog saveza

Interna istraga nije uspjela dokazati koliko je novca ukupno oprano, ali mnogima se učinilo nevjerojatnim što je kroz tu malu podružnicu prošlo ukupno 234 milijarde dolara, što je devet puta više od BDP-a države.

O svemu se oglasio i danski premijer Lars Løkke Rasmussen koji tvrdi kako da ga je šokirao razmjer skandala, opisujući ga kao „prilično groznim“.

Neovisna istraga je pokazala da je u sumnjivim transakcijama sudjelovalo oko 15,000 računa. Iako je izvršni direktor Danske Bank Thomas Borgen podnio ostavku, Rasmussen je rekao kako „slučaj time ne završava“.

Danska regulatorna agencija za financije je ponovo otvorila istragu nakon što ju je prekinula u svibnju.

- Kada se nešto otkrije, uvijek smo spremni na curenje informacija kroz neko vrijeme. Pratili smo ovaj slučaj od svibnja, a sada se naš posao mora ponovo intenzivirati – rekao je istražitelj Jesper Berg.

Ranije ovog tjedna danski političari su izglasali povećanje kazne za pranje novca, i to za čak osam puta više nego dosad. No, nova legislativa neće se primjenjivati retroaktivno što znači da neće djelovati na skandal zbog kojeg je izglasana.

Danski ministar gospodarstva Rasmus Jarlov nedavno je izjavio da očekuje kaznu za Danske Bank oko 475 milijuna dolara.

- Oči cijelog svijeta uprte su u nas i moramo dokazati da se sami borimo protiv korupcije i da metemo pred svojim vratima – rekao je Jarlov.

Britanske veze s pranjem novca u Danske Banku pod istragom

Britanija je započela istragu vezano za korištenje kompanija registriranih u Britaniji u sumnjivim transakcijama pranja novca u koji je upletena estonska podružnica Danske Banka, objavila je u petak Nacionalna agencija za kriminal (NCA).

Ruske i britanske tvrtke dominiraju na popisu bankovnih računa korištenih za transakcije u vrijednosti 200 milijardi eura, obavljene putem estonske podružnice Danske Banka u razdoblju od 2.007 i 2015. godine, od kojih su mnoge prema navodima Danske Banka sumnjive.

Do 2013. godine, kako je pokazala istraga u Danske Banku, broj klijenata registriranih u Velikoj Britaniji u portfelju nerezidentnih računa estonskog ogranka premašio je 1.000, nadmašivši broj klijenata iz Rusije, Britanskih Djevičanskih otoka i Finske.

Glasnogovornica NCA rekla je da agencija surađuje s partnerima u vladi kako bi se ograničila mogućnost kriminalaca da koriste kompanije registrirane u Velikoj Britaniji u aktivnostima pranja novca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:17