Hrvatskoj 3,6 milijuna eura

Europska komisija podijelila 42 milijuna eura za Wi-Fi, dio dobila 224 naša grada i općine

EU financira troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnom internetu
Ilustracija
 Getty Images/iStockphoto

Hrvatska je iz fonda Europske unije namijenjenog inicijativi WiFi4EU povukla tri milijuna i 360 tisuća eura u prvom krugu podjele pripadajućih vaučera, izračunao je portal Gradonačelnik.hr.. Za vaučere se, prema istome izvoru, kandidiralo 336 hrvatskih gradova i općina, od čega su po 15 000 eura poticaja EU, što je maksimalna vrijednost vaučera, ostvarila njih 224.

Vaučeri WiFi4EU inicijative EU koriste se za osiguravanje besplatnog bežičnog interneta na izabranim lokacijama gradova i općina.
- Više od 60 posto jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj prijavilo se na ovaj natječaj. Javni pristup besplatnom bežičnom internetu tek je jedan od koraka u omogućavanju pristupa internetu za sve građane Republike Hrvatske, kako bismo pomogli daljnju digitalizaciju i prelazak cijele zemlje u četvrto industrijsko doba – izjavio je za Gradonačelnik.hr Tonino Picula, zastupnik u Europskome parlamentu koji je organizirao javnu promociju inicijative WiFi4EU u Hrvatskoj.

Europska unija financira troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnom internetu, a gradovi i općine koji su priskrbili vaučere obvezali su se na financiranje povezivosti, odnosno internetske pretplate, i održavanje opreme za bežični internet građanima i posjetiteljima, u trajanju od najmanje tri godine.

Ukupni budžet inicijative WiFi4EU je 120 milijuna eura, a plan Europske komisije je da taj novac, odnosno vaučere, podijeli do 2020.. U prvom krugu dodjele, za vaučere je kandidiralo 13 000 općina i gradova, a izabrano je njih 2800.

Do zaključenja inicijative WiFi4EU biti će priređena još tri kruga dodjele vaučera, o čemu se sve informacije mogu dobiti na istoimenom portalu EU i u uredu eurozastupnika Picule. Zanimljivo je da se radi o bespovratnim poticajima koje mogu zatražiti i gradovi i općine europskih zemalje koje nisu članice EU, poput Norveške i Islanda, ali su u europskom ekonomskom prostoru (EEA).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:23