Privatizacija banke

Europska komisija odobrila plan slovenske vlade o prodaji najmanje 50 posto dionica NLB-a

Postupak prodaje kreće na jesen i trebao bi biti gotov do kraja iduće godine
Sjedište NLB-a u Ljubljani
 Srdjan Živulović / REUTERS

Europska komisija potvrdila je u petak prijedlog slovenske vlade prema kojemu bi najmanje 50 posto dionica Nove Ljubljanske banke (NLB) trebalo biti prodano do kraja ove godine, a dodatnih 25 posto dionica do kraja iduće godine, kako se novac što ga je Slovenija 2013. godine uložila u dokapitalizaciju te banke ne bi računao kao neopravdana državna pomoć.

Slovenija je s početkom privatizacije najveće državne banke trebala započeti prošle godine, što sadašnja vlada nije ispunila, zbog čega je Bruxelles u prvoj polovici ove godine proveo istragu koja je mogla završiti i sankcijama. To je sada izbjegnuto novim dogovorom Bruxellesa i Ljubljane.

Prema novom sporazumu, Slovenija do kraja ove godine mora prodati najmanje 50 posto dionica NLB-a, a preostalu četvrtinu do kraja iduće godine, kako bi u banci ostala manjinski vlasnik s 25 posto.

Proces će započeti ove jeseni kad će se pokrenuti postupak prodaje inicijalnom javnom prodajom dionica (IPO).

"Prodaja NLB-a je jedna od važnih stepenica u planu restrukturiranja banke temeljem kojega smo NLB-u 2013. odobrili državnu pomoć u visini više od dvije milijarde eura", kazala je u Bruxellesu europska povjerenica za tržišno natjecanja Margrethe Vestager, koja je pozdravila obećanje Slovenije da će se držati "jasnog plana" za privatizaciju većinskog udjela u državnoj banci.

Ako država ne bi poštovala ni nove postavljene rokove za prodaju državnog udjela kako bi poslovanje banke postalo dugoročno održivo, predviđeno je da postupak njene prodaje provede neovisni administrator kojega bi za to ovlastila Komisija, a NLB-u bi zaprijetila i obvezna prodaja nekih poslovnica te bavljenje poslovima osiguranja i leasinga.

Slovenska ministrica financija Mateja Vraničar Erman izjavila je kako je zadovoljna onim što se zadnjih mjeseci postiglo u pregovorima s Komisijom.

Novi aranžman, po njenim riječima, osigurava da će NLB ostati "međunardna financijska ustanova regionalnog značenja" te da će se moći prodati pod boljim uvjetima nego što je to ranije bio slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2022 03:20