STAV ECB-a

Europi je potrebna ‘loša banka‘ kako bi izbjegla rizik nenaplativih kredita

Ne smijemo si priuštiti da imamo bankarski sektor koji se godinama bori s ostacima trenutačne krize, upozorio je predsjednik NO-a ECB-a
 Yann Schreiber/AFP

Ulog je velik: ne smijemo si priuštiti da imamo bankarski sektor koji se godinama bori s ostacima trenutačne krize. Niti si smijemo priuštiti bankarski sektor koji nije u stanju podržati transformaciju naših gospodarstava - tim je riječima Andrea Enria, predsjednik nadzornog odbora Europske centralne banke (ECB), u autorskom tekstu u The Financial Timesu upozorio na jednu od prijetnji koja se nadvija nad ovu krizu: dubiozne bankarske plasmane, drugim riječima, nenaplative kredite.

Riječ je o ozbiljnom problemu jer je sasvim razumljivo da u svakoj krizi strada dio ekonomije i kućanstava do te mjere da nisu više u stanju podmirivati svoje obveze prema bankama. I zato gospodin Enria smatra da bi trebalo osnovati tvrtku koja bi upravljala lošom imovinom, što se kolokvijalno voli zvati "lošom bankom".

Prema njegovom mišljenju, "loša banka" nakon krize dovodi do bržeg čišćenja bilance i bitno učinkovitije obnove kreditne sposobnosti banaka. Predsjednik nadzornog odbora ECB-a navodi još jedan važan razlog za "lošu banku": "Ovo je trenutak za ozbiljnije restrukturiranje bankarskog sektora. Nakon globalne krize iskorišteni su ogromni iznosi novca poreznih obveznika, ali je Europa bila neučinkovita u korištenju tih sredstava za konsolidaciju. Rezultat je danas krhki bankarski sektor EU s najnižim valuacijama tržišta dionica."

Naime, "loša banka" fleksibilnija je u djelovanju i ostavlja bankama prostor da se bave svojim primarnim poslovanjem. I konačno, takav bi model postavio jedinstveni europski sustav, čime bi se izbjeglo fragmentiranje u slučaju da svaka od zemalja pokrene vlastitu inicijativu, nekoordirano s drugim članicama.

Enria navodi da je ova kriza, zbog svog egzogenog i simetričnog karaktera, upravo idealna za europsku inicijativu, što bi sve u konačnici moglo imati blagotvorni utjecaj na dva važna procesa unutar EU koji se ne razvijaju dovoljno brzo: bankovna unija i Unija tržišta kapitala, kao i jačanje prekograničnog spajanja banka.

Vrata "loše banke" ne bi bila otvorena svima. "Pristup shemi trebao bi biti ograničen na banke koje, po mišljenju nadzornika, imaju održiv poslovni model i mogu napredovati kao samostalni subjekti kada kriza završi. Ostale banke mogu sudjelovati pod strogim uvjetima, uključujući odlučno restrukturiranje", navodi Enria.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:43