RIJEČ STRUČNJAKA

Europa zaostaje za SAD-om: Gospodarski rast i produktivnost previše su slabi, ali i cijene energije su više

MMF je ponovno poboljšao prognozu za američko gospodarstvo

Predsjednik švicarske središnje banke Thomas Jordan

 Fabrice Coffrini/Afp

Svjetsko gospodarstvo pokazalo se otpornijim no što se očekivalo, ali Europa zaostaje za SAD-u, uz "suzdržaniju" fiskalnu politiku i slabiju kupovnu moć građana, rekao je predsjednik švicarske središnje banke Thomas Jordan.

Međunarodni monetarni fond (MMF) marginalno je prošli tjedan podigao prognozu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini, uz snažan rast aktivnosti u SAD-u i Kini i posustalu eurozonu pod pritiskom podignutih troškova zaduživanja.

Najviše su ponovno poboljšali prognozu za američko gospodarstvo, kojem sada predviđaju 2,7-postotni rast u ovoj godini, istaknuvši solidnu produktivnost i pojačano zapošljavanje, ali i snažnu potražnju.

Gospodarstvo 20-člane eurozone trebalo bi pak po MMF-u porasti samo 0,8 posto, prognoziraju, napominjući da aktivnost koče šokovi iz prethodnog razdoblja i stroga monetarna politika.

Svjetsko gospodarstvo nešto je otpornije no što se očekivalo prije šest mjeseci, ali rast je neujednačen, rekao je švicarski guverner u subotu za radiotelevizijsku postaju SRF.

Američko gospodarstvo snažno raste zahvaljujući "ekspanzivnijoj" fiskalnoj politici i kontinuirano snažnoj osobnoj potrošnji, istaknuo je Jordan.

Europa je pak u težoj poziciji, s obzirom na "suzdržaniju" fiskalnu politiku, više cijene energije nego u SAD-u i znatno slabiju kupovnu moć građana, dodao je.

Gospodarski rast i produktivnost previše su slabi, naglasio je Jordan, a dug i proračunski manjak u mnogim zemljama previsoki,

Slabašan rast spada među izazove kojima bi se trebalo hitno pozabaviti, smatra, izdvojivši i nužne reforme kako bi se poboljšala produktivnost i potaknula gospodarska aktivnost.

Jordan odlazi s dužnosti krajem rujna, više od dvije godine prije službenog kraja mandata.

Pravi je trenutak da se povučem, rekao je guverner SNB-a početkom ožujka, nakon "raznih izazova u proteklim godinama".

SNB nije naveo razlog Jordanovog odlaska i nije želio komentirati nagađanja da je možda zdravstvene prirode. Jordan je 2021. imao operaciju na srcu, ali se u kratkom roku vratio na posao.

Na čelu je SNB-a od siječnja 2012. Godine 2020. vlada mu je odobrila još mandat i trebao je voditi banku do 2027. godine.

Njegova dva mandata poklopila su se s vjerojatno najburnijim razdobljem u SNB-ovoj 117-godišnjoj povijesti. Uspješno je obuzdao inflaciju, ali našao se na udaru kritika zbog zakašnjelog odgovora SNB-a na nagovještaje krize u Credit Suisseu, koja je kulminirala njezinim kolapsom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:45