Obveznice

Erste banka prikuplja 45 milijuna eura, minimalno se može uložiti 100.000 eura

Obveznice će nositi fiksnu kamatnu stopu od 0,75 posto, uz polugodišnju isplatu kamata, te prinos do dospijeća 0,85 posto
Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste banke
 
 Marko Todorov/Cropix

Na domaćem tržištu kapitala Erste banka najavila je izdanje petogodišnje "preferred senior" obveznice u iznosu od 45 milijuna eura. Kako navodi u obavijesti na Zagrebačkoj burzi, obveznice će nositi fiksnu kamatnu stopu od 0,75 posto, uz polugodišnju isplatu kamata, te prinos do dospijeća 0,85 posto.

"Izdanje obveznica je namijenjeno svim ulagateljima, a minimalni nominalni iznos za svaku pojedinačnu ponudu je 100.000 eura", kažu u Erste banci. Posljednja obveznica te banke iz studenoga 2018. godine bila je namijenjena prvenstveno kvalificiranim ulagateljima. Izdana je na rok od pet godina u iznosu od 300 milijuna kuna i bila je denominirana u kunama. Prvenstvena svrha novog izdanja, pojašnjavaju u banci, jest usklađenje s regulatornim zahtjevom s kojim se banke moraju uskladiti do 1. siječnja 2024. godine. Riječ je o tzv. MREL zahtjevu (minimalni zahtjev za regulatorni kapital i prihvatljive obveze), odnosno novoj regulativi EU koja ima za cilj ojačati financijski sustav, s naglaskom na kreditne institucije, kako bi se povećala otpornost na šokove, nepredviđene stresne scenarije te spriječio sistemski rizik.

Sredstva prikupljena izdanjem koristit će se za redovno poslovanje banke. Prikupljanjem sredstava putem obveznica, ističu, ujedno žele diverzificirati izvore sredstava, ali i dati doprinos razvoju domaćeg tržišta kapitala. "Erste banka jedini je aktivni izdavatelj obveznica među financijskim institucijama u Hrvatskoj, a ovo izdanje bit će peto po redu", kažu u toj banci, dodajući kako su aktivan aranžer i izdavatelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:57