Da čovjek zaplače

Erdogan borbu s inflacijom dignuo na novu razinu: Na meti turskih inspektora i zalihe luka

Nitko nema pravo prodavati skupe proizvode mojim građanima, rekao je Erdogan
Recep Tayyip Erdogam, prodavač povrća u Turskoj i turski ministar financija Berat Albayrak
 Murad Sezer / Umit Bektas / Osman Orsal / Reuters

U borbi protiv rastuće inflacije, turske vlasti počele su brojati i zalihe luka! Kako pišu strani mediji, turski je ministar financija Berat Albayrak naredio inspektorima da "pročešljaju" poljoprivredna područja, kako bi spriječili prodavače da izazivanjem nestašica povećavaju cijene.

- Nećemo dopustiti nagomilavanje zaliha robe - poručio je Albayrak, a prenosi NBC.

- Nitko nema pravo prodavati skupe proizvode mojim građanima - uključio se, prema pisanju medija, i turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, kojem je Albayrak zet.

Cijela "afera" s nagomilavanjem zaliha luka krenula je prije nekoliko dana, kada su inspektori u Mardinu, na jugoistoku Turske, pronašli 30 tona uskladištenog luka i najavili tužbu protiv vlasnika. Turski mediji objavili su i da je uobičajena vreća luka u Izmiru, trećem po veličini turskom gradu, prošlog mjeseca koštala samo 0,50 američkih dolara, dok je sada dvostruko skuplja i stoji jedan USD. Sve upućuje na to, zaključili su turski mediji, da će do kraja godine cijena vreće luka doseći dva USD.

Iako cijena luka ima vrlo mali udio u ukupnoj inflaciji, samo 0,221 posto, u Ankari u skladištenju luka i njegovu poskupljenju očito vide paradigmu za velik rast maloprodajnih cijena, s kojima se Turska suočava od kada je pala vrijednost njene nacionalne valute, lire. Lira je, podsjetimo, dosad izgubila oko 40 posto svoje vrijednosti. Posljedica toga je i rast cijena na malo, pa je stopa inflacije u rujnu dosegla 25 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Gomilanje zaliha, zbog čega dodatno skaču i cijene pojedinih proizvoda, očito je kap koja je prelila čašu turskih vlasti.

Obračun inspektora s trgovcima lukom izazvao je i zamjetne reakcije turske javnosti. Društvene su mreže preplavljene komentarima, koji se kreću od podržavanja akcija turskih vlasti, pa do protivljenja takvim potezima.

"Oslobodite luk!", napisao je, kako prenosi NBC, jedan turski ekonomist.

"Uhitite krijumčare luka", poručio je jedan od korisnika društvenih mreža.

"Ranije smo čitali o oružju i heroinu, a sada otkrivamo povrće", napisao je drugi.

Turska je, prema podacima Svjetske banke, lani bila 17. po veličini ekonomija u svijetu. Njen je bruto domaći proizvod (BDP) iznosio 851,1 milijardi USD. Najveća je zemlja među kandidatima za EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:25