RAT U UKRAJINI

Elon Musk pozvao SAD da poveća proizvodnju nafte i plina zbog sankcija Rusiji

Mrzim što moram reći, ali odmah trebamo povećati proizvodnju nafte i plina - napisao je Musk na Twitteru

Elon Musk, osnivač i direktor Tesle i gorljivi zagovornik obnovljivih izvora energije, zbog rata u Ukrajini SAD-u predlaže veću proizvodnju fosilnih goriva

 JIM WATSON/AFP

Proizvođač najvrednijeg brenda električnih automobila na svijetu pozvao je SAD da počne proizvoditi više nafte i plina, piše Business Insider.

Osnivač i direktor Tesle Elon Musk objavio je u subotu da zbog ruske invazije na Ukrajinu SAD mora povećati svoju proizvodnju fosilnih goriva.

Elon Musk je na Twitteru objavio da mu je mrsko to reći.

- Mrzim što ovo moram reći, ali moramo odmah povećati proizvodnju nafte i plina. Izvanredna vremena zahtijevaju izvanredne mjere - napisao je Musk.

U narednom tvitu dodao je da iako je to loše za kompanije koje proizvode električna vozila pa time i Teslu.

Ali Musk smatra da ipak treba priznati da postojeća infrastruktura i rješenja održive energije nisu u mogućnosti instantno utažiti potražnju koju je dosad zadovoljavao uobičajen izvoz nafte i plina iz Rusije.

- Dakako, ovo će negativno utjecati na Teslu, ali održiva energetska rješenja jednostavno ne mogu instantno proizvesti priželjkivani učinak i nadoknaditi ruski izvoz nafte i plina - pojašnjava Musk.

Velik broj zemalja, uključujući SAD, uveli su sankcije Rusiji nakon što je prošli tjedan izvršila agresiju na Ukrajinu. Sankcije su usmjerene na banke, oligarhe i financijske institucije.

U segmentu energetike one su mnogo blaže i, primjerice, sankcije na uvoz nafte i plina iz Rusije nisu ni uvedene.

Unatoč tome, ruski izvoz ovih energenata je u padu s obzirom na to da ga Rusi ne mogu unovčiti.

Inozemne banke i rafinerije odbijaju raditi s Rusijom zbog sankcija.

Musk je dodao i tvit u kojem izražava podršku narodu Ukrajine - Drži se snažno Ukrajino! - a potom dodao i još jedan tvit u kojem je izrazio i podršku ruskom narodu.

- Također izražavam i svoje simpatije s velikim narodom Rusije, koji nije želio ovo - zaključuje Musk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:31