Gori od Rumunjske

Ekonomsko širenje dovelo Maleziju na vrh liste gospodarstava u razvoju, Hrvatska pri dnu

Bloomberg je napravio analizu 21 tržišta u nastajanju, Hrvatska se našla na niskom 19. mjestu
Zagreb i Kuala Lumpur
 Zvonimir Barišin / Hanza Media / Profimedia, Alamay

Dok su valute tržišta u nastajanju pretrpjele svoju najveću krizu od 2016., azijske zemlje svojim rezultatima jasno zasjenjuju ostatak, piše Bloomberg.

Naime, Malezija, Filipini, Indonezija i Kina na vrhu su liste 21 gospodarstva u razvoju u Bloombergovoj analizi temeljenoj na nizu mjera poput prognoze BDP-a i stanja računa, kreditnog rejtinga te vrijednosti dionica i obveznica.

Tako se Malezija našla na samom vrhu liste zbog najveće ekonomske ekspanzije, stabilnog BDP-a i pada realnog efektivnog tečaja, a slijede ju Filipini i Indonezija zbog prognoza rasta BDP-a i stabilizaciji svoje valute.

- Azija će vjerojatno ostati otporna na trendove koji su zahvatili ostala tržišta u nastajanju, budući da su njihova gospodarstva i vanjski dugovi relativno stabilni – zaključio je Koji Fukaya, izvršni direktor tokijskog FPG Securitiesa.

Na dnu liste našla se Južna Afrika, što se pripisuje gospodarskom deficitu i niskim deviznim pričuvama, a ni Hrvatska nije daleko od nje. Naime, na listi 21 zemlje, Hrvatska se našla na niskoj 19. poziciji, a ispod se nalaze samo spomenuta Južna Afrika i Pakistan koji je prodao većinu svojih dobara.

Da pojasnimo, odabrana gospodarstva dio su ili MSCI indeksa tržišta u nastajanju ili Bloomberg Barclays mjere koja prati vladine obveznice i valute tržišta u nastajanju.

Sigurnost se odnosi na trenutno stanje računa, kreditni rejting i međunarodne pričuve određene države.

Procjene se temelje na stvarnim prinosima, odnosima trenutačne tržišne cijene i zarade po dionici (P/E omjer, eng. price-to-earnings ratio) za MSCI-eve vrijednosnice i realnim efektivnim tečajevima.

Dobiveni brojevi su Z-vrijednosti koje mjere odstupanja od prosjeka gospodarstva u obliku BDP-a, trenutnog stanja računa, rejtinga i stvarnih prinosa. Z-vrijednosti za realne efektivne tečajeve i P/E omjeru temelje se na povijesnim usporedbama.

Što se tiče pričuva, gospodarstva koja ostvaruju MMF-ovu stopu adekvatnosti dobivaju nula bodova, a ona koja ju ne ostvaruju, dobivaju minus jedan.

Podaci o rastu BDP-a i trenutnom stanju računa uzeti su iz Bloombergovih ekonomskih prognoza za 2018. i 2019., oni o kreditnom rejtingu iz S&P Globala, a podaci o realnim efektivnim tečajevima temelje se na podacima JPMorgan Chase-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:40