Rast BDP-a ubrzava?

Ekonomski institut predviđa rast BDP-a u drugom kvartalu za čak 4,7 posto

 CROPIX

Ekonomski institut predviđa kako bi gospodarski rast u drugom tromjesečju mogao iznositi čak 4,7 posto na godišnjoj razini, sukladno ekonomskih pokazateljima u travnju. Naravno, napominju kako treba pričekati i podatke za svibanj i lipanj, no naglašavaju kako je CEIZ indeks u travnju 2019. zabilježio svoju najveću vrijednost od kraja 2016., te je u odnosu na prethodni mjesec njegova vrijednost porasla za 0,8 indeksnih bodova.

Ujedno, vrijednost indeksa u travnju bila je i za 0,8 indeksnih bodova veća u odnosu na prosječnu vrijednost indeksa u prvom tromjesečju 2019. To upućuje na zaključak, ističe se u priopćenju EIZ-a, da je ekonomska aktivnost u zemlji ubrzala u odnosu na početak godine, kada je tromjesečna stopa promjene BDP-a iznosila 3,9 posto. Osim toga, navodi se, obzirom na to da je vrijednost indeksa u travnju 2019. zabilježila povećanje od čak 1,8 indeksnih bodova u odnosu na isti mjesec prethodne godine, može se zaključiti da je jačanje ekonomske aktivnosti na početku drugog tromjesečja 2019. godine intenzivnije od onog otprije godinu dana.

"Istovremeno, sve komponente CEIZ indeksa porasle su na godišnjoj razini, posebice turistički dolasci koji su na godišnjoj razini bili veći za 16,4 posto, te prihodi od poreza na dodanu vrijednost koji su u travnju 2019. godine na godišnjoj razini ostvarili realni rast od 13 posto. Na temelju kretanja CEIZ indeksa, očekujemo stoga da bi godišnja stopa rasta realnog BDP-a u drugom tromjesečju ove godine mogla iznositi 4,7 posto, što je ubrzavanje stope rasta BDP-a s 3,9 posto ostvarenih u prvom tromjesečju 2019.", ističu analitičari EIZ-a.

Pritom desezonirani podaci upućuju na to da je u odnosu na prethodno tromjesečje BDP u drugom tromjesečju 2019. godine porastao za 1,6 posto. "Kako bismo mogli s većim stupnjem pouzdanja donositi zaključke o stanju poslovnog ciklusa u drugom tromjesečju ove godine, morat ćemo pričekati objavljivanje vrijednosti CEIZ indeksa za svibanj i lipanj", ipak se ograđuju od ukupne procjene u EIZ-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2023 23:11