Indeks PMI

Ekonomska aktivnost u eurozoni stabilizirana, otklonjeni su strahovi od usporavanja

Rast eurozone lani je iznosio 2,3 posto, najviše u posljednjem desetljeću
 REUTERS

Indeks menadžerske nabave (PMI) koji u eurozoni prati aktivnosti narudžbi i stanje zaliha u travnju je iznosio 55,2 i zadržao je razinu iz ožujka, pokazuje procjena IHS Markita, kompanije koja se bavi globalnim financijskim informacijama i uslugama. Time su otklonjeni strahovi da bi moglo doći do usporavanja rasta u eurozoni jer se smatra da razina indeksa iznad 50 bodova i dalje ukazuje na širenje ekonomske aktivnosti.

PMI koji se odnosi na proizvodnju u travnju je pao na razinu od 56, najnižu u 14 mjeseci, dok je krajem 2017. godine, primjerice, iznosio je 60. Prema riječima Chrisa Williamsona, glavnog ekonomista u IHS Markitu, posljednjih mjeseci zabilježen je veliki zastoj isporuke repromaterijala za proizvođače kao i nedostatak stručne radne snage pa je i proizvodnja usporena. Smatra da je potražnja dijelom oslabljena i zbog toga što su izvoznici pogođeni jačim eurom.

Kako se PMI ocjenjuje pouzdanim indikatorom ekonomskog rasta, njegovo smanjenje u prvim mjesecima ove godine u odnosu na prošlu godinu kada je dosegao rekordne razine upućivalo je na moguće usporavanje rasta u eurozoni. Manje izvozne narudžbe usporile su aktivnosti u proizvodnom sektoru eurozone, pa su analitičari navodili kako jači euro počinje ograničavati izvoz te da su najviše razine u industriji možda dosegnute.

Ipak, PMI koji se odnosi na Njemačku pokazuje da su izvoznici u travnju ocijenjeni bolje nego u ožujku, iako se ne može govoriti o rastu aktivnosti s kraja prošle godine. Rast eurozone lani je iznosio 2,3 posto, najviše u posljednjem desetljeću. Najnovije prognoze MMF-a govore da bi gospodarstvo eurozone ove godine trebalo rasti gotovo nepromijenjenom dinamikom u odnosu na prošlu godinu, te da će u 2019. godini usporiti na dva posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 23:10