INOVATIVNI PROIZVOD

Ekipa iz Rijeke napravila je prvu i jedinu hrvatsku digitalnu logopedsku vježbenicu za djecu

Kokolingo radi i na osobnom računalu i na tabletu i na mobitelu tako da ga možete koristiti i kad ste kod kuće, ali i kad ste na izletu s djetetom
 E-Glas

Ekipa iz Rijeke osmislila je prvu digitalnu logopedsku vježbenicu u Hrvatskoj za pomoć djeci s artikulacijskim poremećajima.

Riječ je o profesoru Miroslavu Vrankiću i njegovoj tvrtki E-Glas koja se bavi asistivnom tehnologijom, a misija im je spojiti znanje i tehnologiju kako bi pomogli djeci s teškoćama i osobama s invaliditetom u njihovom osamostaljivanju. Tako je Vrankić zajedno sa svojim timom kreirao Kokolingo.

image
E-Glas

- Naša tvrtka ima 11 godina iskustva u razvoju asistivne tehnologije. Svjesni smo problema s kojim su suočeni logopedi i roditelji djece s artikulacijskim poremećajima jer u Hrvatskoj jedan logoped dolazi na 7000 stanovnika, dok je u EU prosjek: jedan logoped na 3000 stanovnika. To rezultira dugim listama čekanja na početak terapije kod logopeda.

Razmišljajući o artikulacijskim poremećajima koji su sve prisutniji, odlučili smo razviti inovativnu interaktivnu kreaciju dostupnu djeci predškolske dobi. Prepoznali smo važnost rane intervencije i pravovremenog početka terapije te smo željeli dati doprinos ostvarivanju tih ciljeva razvojem Kokolingo digitalne vježbenice. Na taj oblik smo se odlučili jer je digitalna vježbenica puno fleksibilnija, multimedijska i zabavnija za rad.

Uz logopedsku terapiju, redovito korištenje Kokolingo digitalne vježbenice pomoći će djetetu da brže napreduje. Redovito korištenje Kokolingo digitalne vježbenice kod kuće pomoći će djetetu da vježba pravilan izgovor glasova.

Logoped kao stručnjak djetetu određuje tijek tretmana i izbor vježbi koje će dovesti do željenih rezultata. Međutim, roditelj je bitna podrška i prema uputi logopeda trebao bi provoditi vježbe kod kuće kako bi se postigli željeni rezultati. Upoznati smo s izazovima svakodnevice i poteškoćama s kojima se roditelji susreću, posebno nedostatkom vremena. To kod roditelja (i djece) izaziva frustraciju. No uloga roditelja izrazito je bitna jer roditelj je suradnik logopedu i rad s djetetom kod kuće neophodan je zato što pojačava efekt vježbi koje dijete provodi. Događa se nažalost da dijete odbija rad kod kuće jer ga vježbe opterećuju pa dijete gubi motivaciju.

image
E-Glas

Kokolingo je vesela avantura u društvu papigice Koko i gusara Srećka koji će djetetu pomoći da ozbiljne vježbe ne budu napor već igra i zabava. To je izrazito bitno za djecu jer potiče da zadrže koncentraciju na onome što rade. Na taj način djetetu redovita vježba neće predstavljati problem i opterećenje, a osoba koja radi s djetetom može biti opuštena jer je korištenje jednostavno i sigurno te prati napredak djeteta. Ustanove također mogu koristiti Kokolingo za veći broj djece i pratiti pojedinačni napredak. Trideset minuta redovite igre i učenja dnevno potrebno je za napredak u korekciji nepravilna izgovora glasova uz zabavne aktivnosti - poručuju iz tima koji stoji iza Kokolinga.

image
Miroslav Vrankić
Davor Zunic/Cropix

- E-Glas sam osnovao 2009. godine pri Znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci. Naime, radim kao profesor na Tehničkom fakultetu u Rijeci, moje područje je elektrotehnika i asistivna tehnologija, a E-Glas sam osnovao sa željom da svoja tehnička znanja iskoristim za pomaganje osobama s invaliditetom - ističe Vrankić.

- Prvi proizvod E-Glasa je bio Servus - sustav za upravljanje domom pomoću govora. Servus je omogućavao da osobe s najtežim invaliditetom upravljaju svojim domom samo uz pomoć govornih naredbi.

E-Glas se bavi i danas bavi upravo razvojem i distribucijom asistivne tehnologije - tehnologije koja pomaže osobama s invaliditetom. Trenutno imamo 10 zaposlenih osoba i jako puno ulažemo u razvoj novih proizvoda. Razvili smo i veći broj edukativnih softvera za djecu s teškoćama u razvoju, ali i za svu drugu djecu. Neke od poznatijih su ABC Maestro za učenje čitanja i pisanja te Mala banka za razvoj vještina računanja i baratanja novcem.

Za Kokolingo smo dobili veliko prizanje od Agencije za odgoj i obrazovanje koja je o Kokolingu dala pozitivno mišljenje te uvrstila Kokolingo u virtualni repozitorij obrazovnih materijala. Trenutno s timom logopeda iz Poljske dovršavamo lokalizaciju Kokolinga za poljsko tržište, a nakon toga nastavljamo pripremu Kokolinga za tržišta SAD-a i UK.-a.

Dosta smo radili i na osvješćivanju javnosti, ali i stručne zajednice o prednostima i mogućnostima asistivne tehnologije. U tu svrhu smo 2016. godine pokrenuli ATAAC konferenciju koja je u međuvremenu postala jedna od najvećih konferencija o asistivnoj tehnologiji i potpomognutoj komunikaciji u svijetu.

Trenutno radimo i na prototipu jednog uređaja za stimulaciju mozga koji bi mogao jako pomoći osobama koje pate od demencije. Za taj projekt smo dobili finacijsku pomoć Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) koja nam jako puno znači - napominje Vrankić te naglašava kako je prvih 15 dana korištenja Kokolinga besplatno kako bi ga roditelji mogli testirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:54