DUGOROČNA VIZIJA

ECB već ima alternativu za keš i otporniji sustav plaćanja

Ne očekujem da će se središnje banke tako skoro odreći gotovine, kaže ekonomist Velimir Šonje
Christine Lagarde, predsjednica ECB-a
 Kenzo Tribouillard/AFP

U Europskoj centralnoj banci (ECB) ozbiljno razmišljaju u o uvođenju digitalnog eura. U "Izvještaju o digitalnom euru", čiji su uvod potpisali predsjednica ECB-a Christine Lagarde te član Izvršnog odbora ECB-a i predsjednik Eurosystemova High-Level Task Forcea za digitalnu valutu središnje banke Fabio Panetta, jasno je naznačeno ubrzavanje rada na izdavanju europskog digitalnog novca.

U situaciji kad je gotovina i dalje dominantni način plaćanja u EU, u ECB-u su svjesni da nove tehnologije, kao i očekivanja potrošača, u znatnoj mjeri mijenjaju način plaćanja. "Kako bismo osigurali da građani imaju nesmetan pristup novcu središnje banke na način koji je potreban u digitalno doba, Upravno vijeće ECB-a odlučilo je požuriti rad na mogućem izdavanju digitalnog eura - elektroničkog oblika novca središnje banke koji bi trebao biti dostupan građanima i tvrtkama. Digitalni euro uveo bi se uz gotovinu i ne bi ju zamijenio", poruka je iz predgovora spomenutog izvještaja.

Konkurencija kriptovaluta

- Ovo nije neočekivano. Konkurencija digitalnih i kriptovaluta te s njima povezanih platnih sustava se zaoštrava te je logično da središnje banke razmišljaju ponuditi alternativu za keš. Suštinski se ništa ne mijenja, samo umjesto novčanica i kovanica u fizičkom obliku raspolažemo elektroničkim zapisom vrijednosti u elektroničkoj lisnici tj. aplikaciji putem koje zadajemo nalog za plaćanje koji se izvršava velikom brzinom u europskom platnom sustavu koji već postoji, ali se slabo koristi. Nije teško zamisliti da umjesto odlaska na bankomat po gotovinu novcem s transakcijskog računa jednostavno kupimo digitalni euro koji pohranjujemo u euroaplikaciji na pametnom telefonu. Zatim, kada plaćamo na kiosku ili kavu, kliknemo plaćanje koje se nekoliko sekundi kasnije potvrđuje na aplikaciji primatelja, slično kao što danas plaćamo karticama. Razlika u odnosu na gotovinu je tih nekoliko sekundi odgode, što malo komplicira stvari, ali moguće je da će to prolaziti gotovo u realnom vremenu te, najvažnije, razlika je što ta transakcija više nije anonimna. Navike i anonimnost još će neko vrijeme održati potražnju za gotovim novcem te ne očekujem da će ga se središnje banke tako skoro odreći - prokomentirao je za Jutarnji list ekonomist Velimir Šonje.

Inače, upotreba u gotovine poprilično varira u europskim zemljama. Najdalje je u napuštanju gotovine otišla Švedska, u kojoj većina bankovnih podružnica ne radi s gotovinom, kao i cijeli niz trgovina, restorana ili muzeja. Naplatu obavljaju mobilnim plaćanjem i karticama. Pandemija je uvelike ubrzala odmicanje od plaćanja gotovinom i približavanje beskontaktnim oblicima transakcija. Devetnaest je zemalja članica eurozone izvijestilo o značajnom povećanju udjela bezgotovinskog plaćanja, što učvršćuje ideju nerizičnog digitalnog sustava plaćanja na paneuropskoj razini.

Dugoročna vizija

ECB nije usamljen u ideji relativno brzog eksperimentiranja s digitalnom valutom. Tim smjerom već je krenula i kineska središnja banka, a američke Federalne rezerve komuniciraju da na digitalnu transformaciju valuta žele imati više dugoročan pogled te se pobrinuti za stvaranje adekvatnog digitalnog okvira. No, prije toga Amerikanci žele imati i puno jasniju viziju sveukupnog utjecaja digitalnih valuta i digitalnih valuta središnjih banaka.

Prema tumačenjima iz europskog Izvještaja o digitalnom euru, nova digitalna valuta stvorila bi sinergiju s privatnim rješenjima u digitalnom plaćanju te bi razvila više inovativni, kompetitivni i otporniji Europski sustav plaćanja, koji će služiti kao snaga ujedinjavanja europskih digitalnih ekonomija, kao i širih europskih integracija.

ECB još nema "dizajn" digitalnog rješenja ni čvrstu viziju uvođenja digitalnog eura, nego je u ovoj fazi pred specijalni task force postavio zadaću kreiranja rješenja za kreativnu valutu koja mora osigurati "pristupnost, robusnost, sigurnost, efikasnost i privatnost", i to u sustavu adekvatnog legislativnog okvira.

"Izdanje digitalnog eura moglo bi biti relevantno za praktički sve što Eurosystem radi te će proizvesti snažne učinke na društvo kao cjelinu", poručuju u predgovoru izvještaja.

Već "executive summary" otkriva kako ECB vidi više različitih scenarija prema kojima bi se uvođenje digitalnog eura moglo pokazati kao nužno. Jedan od scenarija u svakom je slučaju drastičan pad korištenja gotovine, ali se između redaka može iščitati da u ECB-u razmatraju i druge moguće scenarije ("ekstremne događaje", kako su napisali) u kojima bi drugi oblici elektroničkog plaćanja postali nedostupni. Jedan od tih scenarija svakako je mogućnost da strana sredstva plaćanja počnu potiskivati postojeće načine plaćanja u EU.

'Nema bojazni od negativnih kamata'

Neupitan i jasan razlog uvođenja digitalnog eura jest smanjivanje ukupnih troškova i ekološkog utjecaja sustava plaćanja i monetarnih operacija. Iako u ovoj fazi nemaju razrađeno viđenje kako bi koristili digitalni euro za jačanje postojećih alata monetarne politike, nije isključeno da će se, poručuju u Izvještaju, ubuduće krenuti i u tom smjeru. Skeptici u tome vide problem. Naime, sve dok posjedujete gotovinu, možete izbjeći negativne kamate. Međutim, ako neki novac ima samo digitalni oblik, onda ga ne možete skladištiti ni u bilo kojem drugu obliku nego elektronskom te ćete se morati suočiti s realnošću negativnih kamata. "Ne vjerujem da će se na taj dio novca tako skoro uvoditi negativne kamatne stope iz dva razloga. Prvo, digitalni sustav mogao bi biti mnogo jeftiniji od distribucije fizičke gotovine što je ušteda za proizvođače - središnje banke. Drugo, uvođenje negativnih stopa izazvalo bi negativne političke konotacije i smanjilo potražnju za digitalnim cashom te gurnulo ljude prema korištenju alternativnih valuta i sustava plaćanja, a to je upravo situacija koja se želi izbjeći", procjenjuje Velimir Šonje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:59