Nacionalna referentna stopa

Dužnicima se i dalje smanjuje teret, kamate na štednju pale na samo 0,2%

Zagrebačka banka i druge banke koje koriste NRS najavljuju njegovo smanjenje od 1. srpnja za dodatnih 0,2 od 0,4 posto
 Marijo Basic/ Cropix

Prosječne kamatne stope na dugoročne depozite stanovništva u hrvatskim bankama kreću se oko 0,2 posto i trenutačno se nalaze, pokazuje analiza HUB-a, "bliže donjoj granici intervala europodručja".

Ta je granica definirana zemljom članicom s najnižim pasivnim kamatnim stopama na ovu vrstu depozita, a ona je na nuli. "Gornji interval", pak, kreće se oko dva posto, koliko iznosi u Cipru, Grčkoj i Malti, a sasvim blizu toj razini do početka 2018. godine bile su i prosječne kamatne stope na dugoročnu štednju u Hrvatskoj. No, proteklih nekoliko godina domaće su banke ubrzano smanjivale troškove, pa se Hrvatska spustila od gornjeg do donjeg intervala europodručja. S padom kamata na štednju na dobitku su dužnici. Nacionalna referenta stopa (NRS), prosječni trošak financiranja bankarskog sektora, nastavila se smanjivati i u prvom tromjesečju ove godine, pa banke koje je koriste kao parametar za promjenjive kamate najavljuju i niže kamate na postojeće kredite. Zagrebačka banka već je obavijestila klijente da će 1. srpnja 2021. pasti od 0,02 posto do 0,04 posto, a slična najava očekuje se i od HPB-a te drugih banaka.

Od prve objave krajem 2012. godine NRS je, navodi Zaba, smanjen već sedamnaesti put zaredom. Kamatne stope umanjene su između 1,98 i 2,30 postotnih poena za kune te između 3,09 i 3,16 postotnih poena za eure, ovisno o vrsti kredita. Za iste vrijednosti smanjene su i kamatne stope na postojeće kredite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. kolovoz 2022 21:26