Dvostruka igra

'Dugo nismo imali situaciju da je gorivo 7,60 kn. Proračun pati, ali ne samo zbog cijene'

Ćorić: Ina gubi, Janaf sjajno zarađuje, ne razmišlja se o povećanju trošarina
Ilustracija
 Damir Krajac / CROPIX

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je u srijedu kako Ina zbog pada cijena goriva trpi gubitke, ali da Janaf sjajno zarađuje, te da država ne razmišlja o povećanju trošarina na gorivo kako bi dopunila proračun.

Na pitanje koliko Hrvatska ima prostora za skladištenje jeftine nafte kakva je sada na svjetskom tržištu, Ćorić je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada", kazao da smo tu u dvostrukoj igri.

"Kao Republika Hrvatska suvlasnici smo Ine, a s obzirom da dijelom crpi svoju naftu u određenom postotku i prerađuje je u rafinerijama, Ina trpi gubitke i njezin drugi kvartal će biti izrazito negativan u poslovanju. S druge strane, svi oni koji kupuju naftu su u situaciji da im je ovo povoljno razdoblje", rekao je Ćorić.

Što se tiče hrvatskih kapaciteta skladištenja, kazao je kako je Janaf vrlo mudrom, odnosno konzervativnom politikom u proteklom razdoblju jačao kapacitete, prije svega u Omišlju, ali i drugim lokacijama.

"Janaf u ovoj situaciji jako lijepo zarađuje upravo od toga, dakle njegov menadžment povukao je par vrlo dobrih poteza u prethodnom razdoblju i to sada naplaćuju kroz skladištenje. Naravno da su njihova skladišta puna", rekao je Ćorić.

Na pitanje što će biti s državnim proračunom, jer što je cijena goriva niža manje se ubire od trošarine posebice kada potrošnja znatno manja kao što je sada, odgovorio je da se, kada je riječ o državnim sustavima "svi nalazimo na obje strane jednadžbe".

"Već dugo vremena nismo imali situaciju da je cijena eurosupera odnosno eurodizela oko 7,60 kuna. Što se tiče proračuna, naravno da on pati ne samo zbog ove cijene nego pati i zbog činjenice da je potrošnja nafte i naftnih derivata znatno manja", kazao je.

Upitan hoće li država iskoristiti mogućnost povećanja trošarina, odgovorio je da to nije ideja, odnosno da kažnjavanje potrošača na taj način nije pravi put.

"To je odluka na razini Ministarstva financija, ali ne mislim da itko o tome uopće razmišlja", zaključio je Ćorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:40