prestižno natjecanje

Dubrovnik i Koprivnica izazivaju Zagreb i Supetar

Žiri Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i konzultantske tvrtke Apsolon već je utvrdio liste gradova koji su ušli u uži izbor za nagradu Smart City
Prošle godine Dubrovnik je pobijedio u kategoriji Smart Cityja, a nagrada je uručena gradonačelniku Mati Frankoviću
 Jakov Prkic/Cropix

Uz nedavno okončani izbor najboljih gradova u kategorijama kvalitete života, gospodarstva, obrazovanja i povlačenja novca iz fondova EU, Jutarnji list, portal Gradonačelnik.hr i konzultantska tvrtka Apsolon i ove će godine izabrati najbolje gradove u konkurencijama Smart i Eco City.

Nagrada najbolji Smart City namijenjena je gradskoj upravi s najprestižnijim pokazateljima u razvoju pametnih tehnologija u pružanju usluga građanima i organizaciji rada gradskih službi, dok će priznanje Eco City ponijeti grad s najboljim rezultatima u odgovornom gospodarenju otpadom, uporabi energije iz obnovljivih izvora i drugim zelenim rješenjima.

Uži izbor

Za razliku od prošlih izdanja izbora najboljeg grada u Smart City rješenjima, kada je stručni žiri Jutarnjeg lista i portala Gradonačelnik.hr radio uži izbor na temelju prijavljenih projekata gradova, ove godine žiri će prijave gradova analizirati i vrednovati na osnovi unaprijed utvrđenih kriterija.

- Od ove godine u izboru nagrade Smart City primjenjujemo posebnu metodologiju koja je razvijena u suradnji s našim partnerom, konzultantskom tvrtkom Apsolon. Metodologija se temelji na javno dostupnim podacima javnih tijela RH i polazi od Apsolonove metodologije analiza digitalne spremnosti hrvatskih gradova, koja je za 2019. i 2020. primijenjena na 20 najvećih hrvatskih gradova - ističu na portalu Gradonačelnik.hr.

Promjena načina ocjenjivanja kandidatura gradova za nagradu Smart City nije jedina novina u ovogodišnjem izboru. Organizatori su odlučili da umjesto jedne nagrade koja se dodjeljivala u prethodnim izdanjima, sada budu proglašena tri najbolja grada u konkurenciji Smart City u kategorijama veliki, srednji i mali grad. Ne čudi ovakva odluka kada se, primjerice, zna da se na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za dodjelu poticaja za razvoj Smart City projekata prošle godine javilo čak 107 od ukupno 127 gradova koliko ih ima u državi, a i na ovogodišnjem natječaju, koji je u tijeku, očekuje se sličan odziv.

U svakom slučaju, žiri Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i konzultantske tvrtke Apsolon već je utvrdio liste gradova koji su ušli u uži izbor kandidata za nagradu Smart City. U konkurenciji velikih gradova dobitnik ove nagrade tražit će se između Zagreba, Karlovca, Pule, Rijeke i Dubrovnika koji je aktualni pobjednik u ovoj kategoriji izbora najboljih gradova.

U konkurenciji srednjih gradova u najuži izbor nagrade Smart City plasirali su se Zaprešić, Ivanić Grad, Koprivnica, Labin i Poreč, a među malim gradovima kandidati su Donji Miholjac, Krk, Pazin, Pregrada i Supetar.

Gradovi čije su kandidature uvrštene u izbor za najbolji Eco City bit će poznati ovih dana. I ove godine bira se samo jedan grad, a naslov najboljeg brani Koprivnica. Prvi dobitnik nagrade Eco City bilo je Jastrebarsko.

"Istraživanje konzultantske tvrtke Apsolon pokazuje kako građani ekološka pitanja najviše povezuju s kvalitetom života u gradu. Kvalitetan zrak, grad bez otpada na ulicama te čista i pitka voda norme su na koje su građani osobito osjetljivi", navode na portalu Gradonačelnik.hr.

Inovativne zelene politike

Iskustva u izboru nagrade Eco City pokazala su, među ostalim, da Hrvatska ima gradove u kojima se otpad odvaja i reciklira znatno više od europskog prosjeka, kao i sredine u kojima se provode inovativne zelene politike, grade elektrane na obnovljive izvore energije te implementiraju tehnološka rješenja koja znatno pridonose očuvanju okoliša.

S druge strane, u javnosti su itekako prisutni problemi koje hrvatski gradovi imaju na području gospodarenja otpadom, odnosno s njegovim odlaganjem na često nelegalne deponije ili, pak, nedostatnim odvozom i zatrpavanjem ulica smećem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:01