Problem ispred Peskarije

Dubrovački ugostitelj: 'Uložio sam već milijun kuna, a Grad želi zaustaviti moj projekt'

U javnost je, prema njegovim riječima, prije nekoliko dana izašla lažna 3D simulacija objekta koji bi trebao biti na javnoj površini ispred Peskarije
Maro Hajdarhodžić, dubrovački ugostitelj
 Milan Sabic / GKG

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković privremeno bi zaustavio projekt uređenja Peskarije, a župan Nikola Dobroslavić bi tražio mišljenje javnosti i struke, no investitor, Maro Hajdarhodžić kaže kako ima sve dozvole i suglasnosti, investicija je započela, pa pita, temeljem kojega se to zakona sad može zaustaviti, piše Dubrovački vjesnik.

- Čitav postupak je proveden po zakonu, uz potrebna rješenja i suglasnosti. Investicija je u tijeku, i već je potrošeno milijun kuna. Ne vidim ništa problematično, osim što mogu reći: gusti su gusti – kaže ugostitelj Maro Hajdarhodžić, vlasnik tvrtke Mea culpa, koji ima koncesiju na javnoj površini ispred Peskarije u povijesnoj jezgri Grada i koji Županijskoj lučkoj upravi Dubrovnik plaća godišnju koncesijsku naknadu u iznosu od 326.652 kune.

Naime, u javnost je, prema njegovim riječima, prije nekoliko dana izašla lažna 3D simulacija objekta koji bi trebao biti na javnoj površini ispred Peskarije, a to je, prema svemu sudeći, potaknulo Grad da se počne premišljati o izdašnoj investiciji.

'Nije ni približan stvarnom projektu'

Gradski kotar Grad
3D simulacija koja je izašla u javnost

- Taj 3D prikaz je smiješan, stvarno izgleda kao karikatura i nije približan projektu koji je već u pripremnim radovima. 3D nije obvezan niti je dio glavnog projekta, on je igra u kojoj se samo promjenom visine tende sve može promijeniti, a ova projekcija nije približna onome što će biti na Peskariji. Nacrti su kod konzervatora i izvođača radova – kaže.

Dodao je i da je idejni projekt prije dvije i pol ili tri godine bio na uvidu u Ministarstvu kulture gdje je odobren.

- Postoji određeni broj ljudi koji uvijek reagira, spreman je vikati i galamiti, nikad ih nije zanimala legalnost ovih prvih, drvenih kućica pa tako ni ovog projekta. Legalnost, dakle, nije problem. Njima se ne sviđa, i tu je kraj - komentira.

Kaže i da je prije, unutar i oko povijesne jezgre, bilo različitih projekata i izmjena.

Privatni arhiv MH
Na Peskariji je bila izgrađena rampa za natjecanje Red Bulla

- Nismo li imali Mercedesov prodajni salon ispred Kneževog dvora? Imali smo 2001. Red-Bull skakaonicu; imali smo ogromno klizalište 2007. na Peskariji, suhi led što ga je Andro (Vlahušić, op.a) postavio. Jesmo li imali ogromne šatore za potrebe snimanja tri filma? Nije li 2000. ondašnji Mediator držao gajbe na Peskariji? To im je bilo glavno skladište za opskrbu Grada. Osamdesetih je godina na Peskariji bila ogromna dizalica za obnovu Grada nakon potresa. Na tom se prostoru uvijek nešto događalo - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 09:34