REKORDAN RAST

Državnom inspektoratu rastu prihodi od naplaćenih kazni i pristojbi: Neki su lani skočili 719 posto

Na stavci ‘ostale pristojbe i naknade‘ Inspektorat je u 2022. uprihodio 140.000, a lani milijun eura

Veterinarska inspekcija na graničnim prijelazima poput Bajakova lani je naplatila rekordne pristojbe za uvoz hrane iz trećih zemalja

 /Cropix

Državni inspektorat povećao je u prošloj godini u odnosu na 2022. prihode za 13 posto od naplaćenih pristojbi i naknada, među kojima su neke naknade Inspektoratu donijele rast prihoda od astronomskih 719 posto. Riječ je o prihodnoj stavci Državnog inspektorata "ostale pristojbe i naknade", temeljem kojih je Inspektorat u 2022. uprihodio 140 tisuća eura, a lani milijun eura uz spomenuti višestruki rast.
Stavka "ostale pristojbe i naknade", kako doznajemo u DIRH-u, odnosi se na pristojbu koju su dužni platiti obveznici Zakona o kontroli hrane, bilja i životinja, a naplaćuju je sanitarna, poljoprivredna, fitosanitarna i veterinarska inspekcija.
- Radi se o pristojbi koja je u 2022. naplaćivana dva mjeseca jer je Pravilnik stupio na snagu 1. studenoga 2022. godine. U 2023. pristojba je naplaćivana tijekom cijele godine - pojašnjavaju u Državnom inspektoratu.

Prema zakonu, Inspektorat je, među ostalim, zadužen za kontrolu roba i životinja koje ulaze na područje Europske unije iz tzv. trećih zemalja. Uvoznici plaćaju pregled robe i životinja te pripadajuću pristojbu. Ukupno je u prošloj godini veterinarska inspekcija na sedam graničnih prijelaza obavila oko 18 tisuća kontrola roba i životinja.
U ukupnim prihodima Inspektorata od naplaćenih pristojbi i naknada od osam milijuna eura u prošloj godini, spomenutih milijun eura sudjeluje s 12,5 posto. Ukupni budžet Inspektorata za 2023. bio je 61,3 milijuna eura s državnim proračunom kao glavnim izvorom prihoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:24