SJAJNO PROŠLI

Drastično smanjena kazna: Slovenski sud globu Agrokoru smanjio sa 53 na samo 1 milijun eura!

Ako Agrokor podmiri globu moći će istodobno raspolagati dionicama Mercatora - prenijela je Slovenska televizija
Mercator
 Ranko Suvar/Cropix

Viši sud u Ljubljani smanjio je s 53,5 milijuna na samo jedan milijun eura globu koju je slovenski regulator za tržišno natjecanje (AVK) lani izrekao Agrokoru, javljaju u subotu slovenski mediji.

Time je otvorena mogućnost deblokade zapliijenjenih dionica Agrokora u Mercatoru te prijenos tog trgovačkog lanca s posrnulog koncerna na novu grupu Fortenova, obrazloženo je, kako prenosi ljubljanski dnevni list "Dnevnik" u subotu.

Neslužbenu informaciju lista prenijeli su i svi ostali važniji slovenski mediji.

AVK je krajem prošle godine zbog neprijavljene kupnje manje punionice Costella, iz vremena kad je koncern vodio Ivica Todorić, Agrokoru izrekao globu od 53,5 milijuna eura te za osiguranje plaćanja kazne zaplijenio njegove dionice u trgovačkom lancu Mercator.

Na odluku AVK-a o globi od 53,5 milijuna eura koja je dovela do zapljene njegovih dionica u Mercatoru Agrokor se žalio na viši sud koji je ovih dana odlučio da je Agrokor dužan platiti "samo" milijun eura, piše "Dnevnik" iz neslužbenih izvora.

Na takvo rješenje višeg suda AVK nema pravo žalbe te ako Agrokor prihvati presudu i plati 1 milijun eura stvorili bi se uvjeti za prijenos Mercatora na Fortenovu, prenose slovenski mediji.

"Ako Agrokor podmiri globu moći će istodobno raspolagati dionicama Mercatora. Time bi bila otklonjena i jedna od zapreka za prijenos vlasništva Mercatorovih dionica s financijski posrnulog koncerna na Fortenovu, na koju su s izuzetkom Mercatora već prenesene sve solventne tvrtke Agrokora", prenijela je Slovenska televizija.

No, za realizaciju tog prijenos, kako se navodi, potrebni su još i dopuštenje Europske komisije, te suglasnost svih 56 Mercatorovih banaka-vjerovnica, od kojih je velika većina na to već pristala.

Direktor Fortenova grupe Fabris Peruško izjavio je prošlog tjedna nakon susreta s Mercatorovim slovenskim dobavljačima da bi brzi prijenos Mercatora na Fortenovu bio u interesu Mercatora, dobavljača, ali i slovenskog poslovnog okruženja u cjelini.

Vijest iz Ljubljane potvrdili su iz Fortenova grupe putem priopćenja:

Presudom od 1. lipnja 2020. godine Okrajno sodišče u Ljubljani preinačilo je odluku Javne agencije za varstvo konkurence Republike Slovenije (slovenske Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja - AVK) o visini sankcije izrečene Agrokor d.d. zbog toga što 2016. godine, u vrijeme kada je Ivica Todorić upravljao kompanijom i bio njezin vlasnik, nije AVK na ocjenu prijavio stjecanje tvrtke Costella d.o.o. Novčanu sankciju u iznosu od čak 53,9 milijuna eura, slovenski sud je umanjio na milijun eura, uz obrazloženje kako neprijavljivanje koncentracije nije bilo rezultat „namjere zaobilaženja prijave koncentracije zbog mogućih štetnih učinaka na tržišno natjecanje“ nego je „rezultat nesavjesnog nehaja odgovorne osobe Ivice Todorića“. Sud je stoga ocijenio da je novčana sankcija u iznosu od milijun eura „odgovarajuća i pravična sankcija za predmetni prekršaj“.

Ovakva presuda slovenskog suda potvrđuje tvrdnje Agrokora o nerazmjernosti prvotno izrečene kazne i daje nadu da će i preostala argumentacija o njenoj neutemeljenosti u nastavku postupka biti usvojena. Naime, Okrajno sodišče u Ljubljani djelomično je prihvatilo Agrokorov zahtjev za sudskom zaštitom te uvelike smanjilo nerazmjernu kaznu koju je izrekla AVK. No, zbog činjenice da sud nije uvažio sve argumente Agrokor će se na odluku žaliti Visokom sudu u Ljubljani te će pravnim putem nastaviti pobijati argumentaciju koju je AVK koristila za utvrđenje navodne povrede propisa.

Također, presuda Okrajnog sodišča o umanjenju novčane sankcije dodatno dovodi u pitanje opravdanost mjere zapljene dionica Mercatora, koju je AVK provela u svrhu osiguranja provedbe rješenja o nerazmjernoj kazni u iznosu od 53,9 milijuna eura, a koju je sredinom lipnja AVK produžila na rok od još šest mjeseci. Agrokor će se na rješenje o produženju zapljene dionica Mercatora na još šest mjeseci u zakonskom roku žaliti, sada i s uporištem u presudi koja je prvotno izrečenu kaznu smanjila za 53,9 puta na milijun eura, a što zapljenu dionica čija je vrijednost procijenjena na više od 140 milijuna eura čini potpuno bespredmetnom.

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe, na koju bi dionice Mercatora trebale biti prebačene, ovom prilikom je rekao: „Želio bih još jednom podsjetiti kako Mercator za daljnji razvoj neophodno treba jakog i stabilnog vlasnika, kakvog ima u Fortenova grupi. I dalje očekujemo da će uvjeti za prijenos dionica uskoro biti ispunjeni te da ćemo prijenos realizirati do kraja ove godine.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. siječanj 2023 05:09