Najveće europsko gospodarstvo

Dramatičan pad njemačke industrijske proizvodnje

Pad industrijske proizvodnje veći je nego se očekivalo
Angela Merkel
 RONNY HARTMANN / AFP

Industrijska proizvodnja u Njemačkoj u travnju je smanjena za 17,9 posto u odnosu na mjesec ranije, a na godišnjoj razini za više od 25 posto, podaci su njemačkog statističkog ureda objavljeni u ponedjeljak, koji pokazuju koliko je veliki danak uzela koronakriza u njemačkoj industriji.

Pad industrijske proizvodnje veći je nego se očekivalo - ekonomisti su predviđali mjesečni pad od 16,5 posto.

U usporedbi s istim mjesecom prošle godine, pak, industrijska proizvodnja najvećeg europskog gospodarstva smanjena je za 25,3 posto.

Usporedbe radi, u ožujku je, prema revidiranom podatku, industrijska proizvodnja na mjesečnoj razini smanjena svega 8,9 posto. U veljači je pala za 9,2 posto, pokazuju Destatisovi podaci.

U travnju su cijeli mjesec na snazi bile oštre mjere ograničenja, uvedene radi suzbijanja epidemije koronavirusa, koje su zaustavile proizvodnju i poremetile lance nabave.

Automobilski sektor, među ključnim motorima njemačkog gospodarstva, u travnju je zabilježio oštar pad od čak 74,6 posto.

Pandemija koronavirusa uzdrmala je to izvozno orijentirano gospodarstvo, suočeno već s teškoćama na početku ove godine, te je ono zapalo u tehničku recesiju u prvom kvartalu 2020. godine,, podsjeća novinska agencija Dpa.

A očekuje se da će punom snagom koronakriza pogoditi najveće europsko gospodarstvo u drugom tromjesečju.

Prema procjenama njemačke vlade, bruto domaći proizvod (BDP) ove bi se godine trebao smanjiti za 6,3 posto, što bi bila najteža godišnja recesija u povijesti te zemlje nakon Drugog svjetskog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 10:25