Novi problemi za Facebook

'Dosta je!' Novinar tuži Facebook jer su objavili lažne oglase s njegovim imenom i licem

Nadam se da ću ovime otvoriti 'pravna vrata' i za druge koji su se našli u istim problemima
Martin Lewis
 Ken McKay/ITV / Profimedia, TEMP Rex Features

- Kad je dosta, dosta je! Vrijeme je da Facebook preuzme odgovornost – smatra Martin Lewis, novinar koji pokriva financije i osnivač financijske web stranice MoneySavingExpert.com. Naime, on je tužio Facebook zbog klevete nakon što je platforma objavila lažne oglase s njegovim imenom i licem, piše The Guardian.

Lewis tvrdi da je platforma objavila više od 50 oglasa vezanih uz trgovanje kriptovalutama koji neovlašteno koriste njegovu fotografiju i ime s ciljem prevara korisnika. Budući da Facebook nije spriječio objavljivanje niti naknadno uklonio te oglase, mnogi su izgubili velike količine novca ulažući u kriptovalute misleći da ih tome savjetuje financijski novinar. Osim toga, imajući da umu da je Lewis izgradio reputaciju upravo na zaštiti prava potrošača, ovi su mu oglasi okaljali ugled.

- Ja se ne pojavljujem u oglasima i to sam jasno rekao Facebooku, koji ni nakon toga nije spriječio objave oglasa. Svaki oglas s mojom fotografijom je lažan. Ne radi se o nekom postu na forumu, Facebook zarađuje na oglasima koje kasnije vide milijuni korisnika – izjavio je Lewis, koji novac od potencijalne odštete namjerava donirati organizacijama koje se bave prevarama potrošača.

Ipak, u Facebooku smatraju da je Lewisova odgovornost prijaviti takve prevare. Naime, Facebook tehnički nije objavio te oglase, već se radi o tzv. ”programskom oglašavanju” kojim platforme prodaju oglašavački prostor brendovima ili agencijama te se oglasi automatski objavljuju, odnosno Facebook ih ne provjerava.

- Ne dozvoljavamo lažne oglase i objasnili smo Martinu Lewisu da mora prijaviti sve oglase koji krše njegova prava te da će onda biti uklonjeni – oglasili su se iz Facebooka.

Međutim, Lewis smatra da on ne bi trebao prijavljivati svaki od tih oglasa Facebooku kako bi oni bili uklonjeni, već da bi, budući da se on zapravo ne pojavljuje ni u jednom od njih, Facebook trebao spriječiti da se uopće pojave na njihovoj platformi.

- Nadam se da ću ovime otvoriti “pravna vrata” i za druge koji su se našli u istim problemima. Ne znam hoće li ovaj pravni postupak biti uspješan ili koliko će dugo trajati, ali ne mogu jednostavno mirno sjediti i pustiti da se ovakve prevare nastave. Pokušavam Facebook naučiti lekciju i nešto promijeniti ili bar natjerati ljude da počnu pričati o ovome – zaključio je Lewis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:48