prava rijetkost

Dogovoreno povećanje plaća za 2021. godinu u Holcimu

Svaki zaposlenik u siječnju dobiva nagradu od 1.000 kuna neto za uspješno proveden program za zdravlje, sigurnost i održavanje poslovanja tijekom pandemije pod nazivom zajedno.sigurno
Virna Višković Agušaj
 Rajan Milosevic

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije te Sindikat graditeljstva Hrvatske dogovorili su s Upravom Holcima u Hrvatskoj ukupni paket povećanja primanja u Holcimu, koje se odnosi na zaposlenike na svih 11 lokacija u šest hrvatskih županija gdje Holcim ima zaposlenike.

Svaki zaposlenik u siječnju dobiva nagradu od 1.000 kuna neto za uspješno proveden program za zdravlje, sigurnost i održavanje poslovanja tijekom pandemije pod nazivom zajedno.sigurno.

Zatim, povećanje plaće za 2021. godinu iznosit će četiri posto za sve radnike, a zaposlenici na kolektivnom ugovoru u kamenolomu u Varaždinskoj županiji dobit će dodatnih jedan posto . Osim toga, zaposlenici na kolektivnom ugovoru tijekom 2021. godine imaju mogućnost ostvariti i bonus od 120 posto osobne mjesečne plaće, od čega je 50 posto garantirano, a do 70 posto mogu ostvariti ovisno o postignuću planirane dobiti bez ozljede na radu. Dogovoreno je i varijabilno povećanje plaće od jedan posto mase plaća za zaposlenike na kolektivnom ugovoru, čiji početak primjene zbog neizvjesne situacije sljedeće godine ovisi o rezultatima postignutim do listopada 2021. godine.

„Kao dio građevinskog sektora imali smo sreće da možemo kontinuirano raditi, posebno kad znamo u kojoj se teškoj situaciji neki drugi sektori nalaze. Ostvarenju ovogodišnjeg poslovnog plana doprinijelo je poduzimanje brojnih akcija i pridržavanje strogih mjera koje smo uveli odmah na početku pandemije kroz program zajedno.sigurno i na tome zahvaljujemo svim zaposlenicima. Tim više nam je drago da ćemo našim zaposlenicima na kolektivnom ugovoru moći isplatiti i bonus za 2020. godinu od 110 posto osobne mjesečne plaće. Nadamo se da ćemo zajedničkim trudom ostvariti i ciljeve u 2021. godini koji će nam osigurati dodatna primanja i nastavak ulaganja.“, rekla je Virna Višković Agušaj, predsjednica Uprave Holcima u Hrvatskoj.

Dodatno na navedena povećanja zaposlenici Holcima ostvaruju pravo na regres od 3.000 kuna, godišnju nagradu od 5.000 kuna neoporezivo, dar za dijete od 600 kuna, plaćeni prijevoz na posao, kao i nadoknadu troškova prehrane, prema osobnom izboru ili isplatu od 5.000 kuna godišnje ili besplatnu marendu do 12.000 kuna godišnje, dar u naravi od 600 kuna neoporezivo, potpore za novorođeno dijete od 5.000 kuna neoporezivo, dodatke za smjenski rad te posebne uvjete rada i ostalo.

„U ovim teškim i neizvjesnim vremenima prava su rijetkost ovakvi događaji. Međutim, radnici Holcima pokazali su visoki stupanj odgovornosti, odgovornosti prema sebi i prema svojim kolegama, ali i prema poslu. Veoma mali broj zaraženih Covidom 19 omogućio je normalnu proizvodnju na svim lokacijama, što je rezultiralo dobrim financijskim rezultatima što je preduvjet povećanju materijalnih prava radnika. Već četvrtu godinu za redom ukupna masa plaća povećava se za oko 6 posto godišnje, pa možemo samo konstatirati da radnici Holcima imaju veoma kvalitetan Kolektivni ugovor s visokom razinom dogovorenih materijalnih prava, koja su se kroz kvalitetan socijalni dijalog s poslodavcem godinama nadograđivala. Moramo istaći da se u prosincu s plaćom za studeni radnicima isplatio i bonus u visini od 50 posto osnovne plaće, a s plaćom za siječanj 2021. isplatit će se i dodatni bonus od 60 posto osnovne plaće, pa ova nevjerojatna godina za radnike Holcima Hrvatska i nije bila tako loša, barem što se tiče materijalnih primanja. Možemo se samo nadati da će nadolazeća biti još i bolja, te da će ostvarenjem planiranih rezultata, materijalni primici radnika biti još i veći“, rekla je Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:37