OBJAVLJENO IZVJEŠĆE

Dobit Ine u prvom polugodištu 73,3 milijuna eura: To je 65 posto manja nego lani

Ukupni pak prihodi Ine u prvom polugodištu iznosili su 1,77 milijardi eura što je 16,8 posto manje nego lani

Poslovna zgrada INA Industrija nafte

 Damir Krajac/Cropix

Neto dobit Ine u prvom polugodištu iznosila je 73,3 milijuna eura i bila je 65,3 posto manja od 211,1 milijuna eura koliko je iznosila u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju podaci iz Ininog nerevidiranog konsolidiranog polugodišnjeg izvještaja o poslovanju.

Ukupni prihodi Ine u prvom polugodištu iznosili su 1,77 milijardi eura što je 16,8 posto manje nego lani, a ukupni rashodi smanjeni su za 9,8 posto, na 1,68 milijardi eura.

U pogledu vanjskog okruženja, prvu polovicu 2023. obilježila je stabilizacija cijena nafte i pad cijena plina te nastavak regulatornih ograničenja, što je negativno utjecalo na rezultat u prvom polugodištu, kažu u Ini.

Dodaju da je u skladu sa smanjenim cijenama EBITDA istraživanja i proizvodnje nafte i plina smanjena za 22 posto pri čemu i dalje ostaje na razmjerno snažnoj razini od 214 milijuna eura.

Prirodni pad proizvodnje iznosio je tri posto, što u Ini ocjenjuju dobrim, s obzirom na starost portfelja.

Tijekom prvom polugodišta Inina ulaganja iznosila su 218 milijuna eura, od čega je 85 milijuna eura vezano za kupnju 25,25 posto udjela u OMV-u Slovenija čime se Inin udio povećava na 33 posto, povrh 132 milijuna kapitalnih ulaganja.

Nastavak nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka ostaje fokus kapitalnih ulaganja, najavljuju u Ini.

Ističu kako je financijska pozicija kompanije stabilna, uz neto dug gotovo nepromijenjen u odnosu na prvo lanjsko polugodište.

Zsuzsanna Ortutay, predsjednica Uprave Ine, navela je: “Godina 2023. i dalje je aktivna u Ini. Nastavlja se razdoblje intenzivnih ulaganja u djelatnost Rafinerija i marketinga, pri čemu Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka dostiže 78 % gotovosti. Nakon uspješne nadogradnje ključnih procesnih postrojenja, što je važan korak u projektu, krajem travnja u Rafineriji nafte Rijeka počela je prerada.

Tijekom drugog tromjesečja 2023. dogodile su se i važne promjene u portfelju. Petrokemija je prodana, dok je INA ojačala svoj udjel na slovenskom tržištu povećanjem udjela u OMV Slovenija na 33 %. Ta transakcija osigurala je dugoročno tržište za proizvode Rafinerija nafte Rijeka.

U dijelu Istraživanja i proizvodnje nafte i plina, prirodni pad proizvodnje trenutačno je usporen na oko 3 % te je provedena daljnja racionalizacija portfelja završetkom prodaje imovine u Angoli i East Yidma u Egiptu. INA će nastaviti s ulaganjima u Istraživanje i proizvodnju s namjerom daljnjeg povećanja sigurnosti opskrbe energijom u Hrvatskoj. Nadalje, treba naglasiti da će se zbog normalizacije makro okruženja ekstra profiti iz 2022. godine teško ponoviti.

Poslovanje Rafinerija i marketinga uključujući Usluge kupcima i Maloprodaju i dalje ima negativni novčani tok zbog pogoršanog okruženja marži i ograničenja marže na goriva, koja je još na snazi. Ipak, povećanje prodajne količine Maloprodaje i stalno povećanje marže negoriva pozitivno su utjecali na rezultat”.

image

Zsuzsanna Ortutay, predsjednica Uprave Ine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:55