Porezna uprava pojašnjava

Dobavljači roba neće plaćati porez na gubitak za 2017., kreditori Agrokora ipak hoće?

Oko četrdesetak kreditora Agrokora ne slaže se sa stavom Porezne uprave
Znak Agrokora i Zdravko Zrinušić u krugu
 Boris Kovačev / Hanza Media

Nakon što smo prošli tjedan objavili članak u kojem smo naveli kako je Porezna uprava poslala mišljenje jednom vjerovniku Agrokora da mu gubici zbog ispravka vrijednosti potraživanja prema Agrokoru neće biti porezno priznati rashod i u kojem smo naznačili kako se ipak nadamo da će PU ipak promijeniti mišljenje, naknadno smo dobili reakciju PU koja tvrdi kako će poreznici ipak postupati drugačije. Naime, Porezna uprava tvrdi kako će dobavljačima roba i usluga ispravak vrijednosti potraživanja prema Agrokoru biti porezno priznati rashod za 2017., dok je situacija s financijskim kreditorima Agrokora nešto drugačija. Naime, tvrde u PU, prema Zakonu o porezu na dobit, potrebno je razlikovati vrijednosna usklađenja za potraživanja koja su iskazana u prihodima, poput onih za robe i usluge, od onih koja nisu, poput financijskih aranžmana.

Stoga, ističu u PU, kada je riječ o vrijednosnom usklađenju potraživanja od kupca za isporučena dobra i obavljene usluge koja su već iskazana u prihodima, u slučaju dobavljača Agrokora sva nenaplaćena potraživanja za isporučena dobra i obavljene usluge iskazana u prihodima bit će isključena iz porezne osnovice za 2017. "Uzimajući u obzir kako prema Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku za vrijeme trajanja izvanredne uprave nije moguće pokrenuti nikakvu radnju za naplatu potraživanja (ovrha, sudski postupak, stečaj), te da se već pokrenuti postupci zaustavljaju, ne dolazi do zastare potraživanja.

Dobavljači neće platiti porez na gubitak

Stoga će sva potraživanja za isporučena dobra i obavljene usluge iskazana u prihodima i koja su prijavljena Izvanrednom upravitelju, temeljem navedenog poreznog tretmana biti isključena iz porezne osnovice, neovisno o tome koliko dugo traje postupak Izvanredne uprave", stoji u odgovoru PU. Prema navedenom, pojašnjavaju iz PU, kada je riječ o vjerovnicima Agrokor grupe za nenaplaćena potraživanja iskazana u prihodima ti prihodi se neće oporezivati "obzirom da će ih porezni obveznici iskazivanjem rashoda od vrijednosnog usklađenja potraživanja po osnovi isporučenih dobara i obavljenih usluga, iskazati kao porezno priznati rashod".

Međutim, pojašnjavaju iz PU, za razliku od vrijednosnih usklađenja potraživanja od kupaca za isporučena dobra i obavljene usluge koja su iskazana u prihodima, ulaganja u financijsku imovinu nisu iskazivana u prihodima, "pa se stoga njihova vrijednosna usklađenja priznaju u obračunskom razdoblju u kojemu je imovina prodana ili na drugi način upotrijebljena". "U konkretnom slučaju to će biti u poslovnoj godini u kojoj će se sklopiti nagodba (dakle u 2018. - op.a.), a u visini koja će se utvrditi nagodbom ako do nje dođe. Drugim riječima rashod od vrijednosnog usklađenja financijske imovine priznaje se u trenutku otpisa, a ne u trenutku kada je procijenjena vrijednost te financijske imovine, na niže. Ako vjerovnici koji imaju iskazana potraživanja prema Agrokor grupi za financijsku imovinu, a koji su temeljem procjene vrijednosti iskazali rashode smanjenja vrijednosti financijske imovine, za iskazane rashode moraju uvećati poreznu osnovicu", tvrde u PU.

Međutim, potom dodaju da "i u tom slučaju ipak ne dolazi do plaćanja poreza na gubitak, jer, je, napominju, "utjecaj rashoda smanjenja vrijednosti financijske imovine na poreznu osnovicu neutralan". "Iz navedenih primjera i u slučaju usklađenja vrijednosti financijske imovine kao i kod vrijednosnog usklađenja potraživanja od kupca za isporučene dobra i obavljene usluge iskazanih u prihodima, ne rezultira plaćanjem poreza na gubitak", zaključuju u Poreznoj upravi. No, iako je ovo dobra vijest za dobavljače Agrokora, od financijskih kreditora Agrokora smo dobili stav prema kojem se ne slažu s iznesenim tvrdnjama PU, "jer iste ne odgovaraju praksi i problemima s kojima se poduzetnici susreću zbog ovakvog tumačenja Porezne uprave". Pritom se konkretno ne slažu stavom PU prema kojem se "rashod od vrijednosnog usklađenja financijske imovine priznaje se u trenutku otpisa, a ne u trenutku kada je procijenjena vrijednost te financijske imovine, na niže“.

Financijski kreditori će ipak platiti porez na gubitak?

"Ovdje se radi potraživanjima koja su prijavljena i priznata sukladno posebnom zakonu tzv. Lex Agrokoru koji je između ostalog zabranio vjerovnicima poduzimanje radnji u cilju naplate svojih potraživanja", tvrdi naš sugovornik izu financijskih krugova, te dodaje kako je "temeljem javno dostupnih informacija jasno da će ova skupina vjerovnika morati podnijeti otpis većeg dijela svojih potraživanja, provođenje vrijednosnog usklađenja takvih potraživanja je nužna sukladno odredbama Zakona o računovodstvu i primjenjivim računovodstvenim standardima". "Ne radi se arbitrarnoj odluci vjerovnika ili nekim subjektivnim procjenama vrijednosti osnovom kojih se provode navedena vrijednosna usklađenja, već de facto isključivo o posljedicama Lex Agrokora kojeg porezni propisi 'ne priznaju', naglašava naš sugovornik.

Posebno se pritom osvrće i na stav PU da financijski vjerovnici neće "platiti porez na gubitak", odnosno da je "utjecaj rashoda smanjenja vrijednosti financijske imovine na poreznu osnovicu neutralan". "To je krajnje pojednostavljeno gledanje na ovu problematiku koje ne odgovara praksi. Ova računica bi vrijedila samo za ona društva kojima je financiranje Agrokora bila jedina aktivnost, što naravno nije realan scenarij, jer praksa pokazuje kako ćemo morati platiti porez na taj dio obveze. "Stoga sadašnje tumačenje PU ne samo da nije neutralno za poslovne subjekte već je naprotiv krajnje pogubno za opstanak njihovog poslovanja. Naime, ti vjerovnici, njih 40-tak, već sada muku muče kako preživjeti Agrokor i podmiriti sve obveze prema vjerovnicima, kreditorima i zaposlenicima, a povrh svih tih problema ima i novu obvezu za plaćanje poreza koja dospijeva ovog ponedjeljka 30. travnja, iako je ostvario gubitak koji nikako nije mogao niti pokušati naplatiti zbog odredbi Lex Agrokora", tvrdi naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:12