Vojna industrija

Dobar posao za Lockheed Martin: Saudijcima i Kuvajćanima prodali projektile za 3,4 mlrd. $

PAC-3 projektili koristi se u ukupno 13 država, od SAD do Tajvana
Raketni sustav Patriot
 Osman Orsal / REUTERS

Američka kompanija Lockheed Martin sklopila je unosni posao s Kuvajtom i Saudijskom Arabijom, kojima će prodati PAC-3 i PAC-3 MSE projektile za sustav protuzračne obrane Patriot, piše IHS Janes.

Iako nije otkriven broj projektila koje dvije države kupuju, ukupna vrijednost posla iznosi 3,37 milijardi dolara, priopćilo je američko ministarstvo obrane. Osim samih projektila, Lockheed Martin će kupcima dostaviti i rezervne dijelove te drugu opremu vezanu uz Patriot sustav. Cijeli posao, navodi Janes, trebao bi biti završen do 2024. godine.

- PAC-3 i PAC-3 MSE našim kupcima daju borbeno dokazanu "pogodi i uništi" tehnologiju koja nema premca. To su iskušani i pouzdani presretači koji kombiniraju preciznost, ubojitost i povećanu sigurnost kako bi se nosili s rastućim opasnostima - rekao je potpredsjednik PAC-3 programa u Lockheed Martinu Jay Pitman.

Spomenuti PAC-3 projektili, koji služe za obranu protiv neprijateljskih letjelica i projektila, koriste se u ukupno 13 država, od SAD-a pa do Tajvana.

Njihov proizvođač, Lockheed Martin, 2017. godinu je završio s 51 milijardom dolara prijavljenih prihoda, od čega je 94 posto od prodaje oružanih sustava. Time su uvjerljivo najveća kompanija iz sektora vojne industrije (barem od onih čiji podaci o prodaji su javno dostupni), s gotovo duplo većim prihodom od sljedećeg na listi, Raytheona.

Najpoznatiji su po proizvodnji zrakoplova, od kojih se ističe višenamjenski borbeni avion pete generacije F-35 (u sve tri varijante), jedni takav koji je dostupan na tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:53