'Multitasking'

Dobar posao u Europskom parlamentu: 451 zastupnik dodatno zarađuje, neki - igrajući poker

Parlamentarac Antanas Gouga (45) iz Litve dodatne honorare 'tuče' igrajući poker
Europski parlament
 Profimedia, Abaca

Zastupnik talijanskih demokrata u Europskom parlamentu (EP) Renato Soru (60) s ostvarenih milijun i 547 tisuću eura neto zarade mimo zastupničke plaće, rekorder je među zastupnicima EP-a po ostvarenim dodatnim prihodima od početka mandata u tom parlamentarnom tijelu. Pokazalo je to istraživanje Transparency Internationala Europe o prihodima koje zastupnici EP-a stignu ostvariti mimo parlamentarnog rada.

Renato Soru je jedan od čak 450 MEP-a koji su Transparencyju prijavili neku od izvanparlamentarnih aktivnosti koja im je plaćena. Budući da EP ima 751 člana, ispada da se više od polovice parlamentaraca bavi nekom dodatnom zaradom.

Za 49 zastupnika TI EU utvrdio je minimalne prihode veće od 100 tisuća eura otkako služe mandat u Bruxellesu i Strasbourgu. Među najuspješnijima nema hrvatskih članova EP-a.

- Da bi se dobio bolji pregled onoga što članovi parlamenta rade izvan svoje zakonodavne i parlamentarne aktivnosti, Transparency International EU je analizirala preko dvije tisuće prijava vezanih uz financijskih interes zastupnika. Rezultati pružaju detaljnu sliku onoga što su vanjske aktivnosti koje zastupaju zastupnici Europskog parlamenta od svog izbora 2014. godine – ističu u TI EU.

Igra poker

Među zastupnicima EP-a s najvišim dodatnim zaradama dominiraju političari iz tzv. starih članica poput Italije (četvorica) i Francuske (sedmorica), no iza spomenutog Sorua drugi na listi je Litvanac Antanas Gouga (45) s prihodom od milijun i 356 tisuća eura. Da stvar bude zanimljivija Gouga dodatne honorare 'tuče' – igrajući poker i zabavljajući ljude.

Jasno, ovako uspješan zastupnik nije ni u jednoj od političkih opcija već je iz Litve u Bruxelles izabran kao nezavisan kandidat, a sada je u klubu kršćanskih demokrata EP-a. Gouga nije jedini od živopisnijih zastupnika EP-a u vrhu dodatnih zarada, tu je i veliki borac za Brexit i 'pravicu' Nigel Farage (54) koji si je priskrbio 790 tisuća eura naplaćenim nastupima u medijima.

Farage nije jedini razvikani europarlamentarac na listi s najvišim dodatnim prihodima, tu je i Viviane Reading (67), bivša potpredsjednica i povjerenica Europske komisije za pravosuđe i ljudska prava. Ta ugledna političarka iz Luxemburga lijeve orijentacije zaradila je dodatnih 113 tisuća eura angažmanom u fondacijama, među kojima i u Bertelsmannu.

Portugalac Paulo Ranger (50) svrstao se na 12.mjesto liste najuspješnijih europarlamentaraca s dodatnim prihodom od 704 tisuće eura, a honorare si, osim advokature koja mu je profesija, priskrbljuje i tv komentiranjem. Francuski europarlamentarac Phillipe Loiseau (61) pak dodatni prihod od 418 tisuća eura namaknuo je na svojoj farmi.

Više zarade van parlamenta

Za sve spomenute političare IT EU iznio je i maksimalne procjene prihoda koji su nekoliko puta veći od minimalnih jer uključuju davanja državi. Stoga je u ovom izvješću ukupan iznos koji su zastupnici EP-a od 2014. do lipnja ove godine zaradili dodatnim radom van parlamenta procijenjen u rasponu od minimalnih 18 milijuna do maksimalnog 41 milijuna eura.

Neki od parlamentaraca, utvrđeno je, zarade i više od 100 tisuća eura godišnje mimo zastupničkog rada. U istraživanju IT EU-a procjenjuje se da najmanje devet zastupnika zaradi više van parlamenta nego kroz zastupnički rad.

- Aktivnosti koje su započele tijekom mandata mogu imati veći rizik od sukoba interesa, budući da su to potencijalno izravno povezane s aktivnostima jednog zastupnika u parlamentu. Visoki prihod osobito je zabrinjavajući kada su opisi aktivnosti u izvješćima zastupnika predstavljeni kao konzultantski, odvjetnički ili pod nazivom slobodni profesor – zaključuju u Transparency International EU.

Osnovna plaća zastupnika u Europskom parlamentu je 6700 eura neto, no većina ih dobaci mjesečno i do osam do devet tisuća eura priskrbljujući razne dodatke kroz parlamentarni rad. U Transparencyju navode i kako je 35 zastupnika od početka mandata zaradilo više od 100 tisuća eura isključivo kroz angažman u parlamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 17:51