DEMANTI DEMANTIJA

Do jučer navečer u planu Vlade nije bilo ni ‘c‘ o crnim listama poskupljenja. Sad kažu da ih uvode

Demanti stiže tek nakon što je dobar dio javnosti zbog ovoga opravdano uznemiren

Ilustracija dućana i ministar Tomislav Ćorić

 Charles Stirling (travel)/alamy/tomislav Krišto/Cropix

Hoće li onda, ili neće, biti crnih lista za trgovce koji će tijekom procesa uvođenja eura neopravdano podizati cijene?

Prošlog tjedna odlučno ih nije bilo, a nakon što je Jutarnji list ovu zabrinjavajuću informaciju podijelio s građanima i javnosti – koja je to dočekala na nož – iz Ministarstva gospodarstva jučer stiže novo priopćenje.

Kažu doslovno ovako: "Nije točna informacija kako je Ministarstvo odbacilo mogućnost korištenja takvog modela u Hrvatskoj, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja razmatra sve raspoložive opcije, od uvođenja etičkog kodeksa do objave crne liste, kako bi se očuvala sigurnost kupovine potrošačima, a euro uveo na učinkovit i transparentan način".

Pohvalno je što su novinarski tekstovi i bijes javnosti instituciju zaduženu za gospodarski sektor natjerali da se predomisli, ali je loše što se činjenice sad predstavljaju kao "netočne informacije" umjesto da se prihvati pogreška i ispravi.

Da ni o kakvim crnim listama sve do ponedjeljka navečer nije bilo niti spomena vidi se iz dva odgovora koja smo primili iz Ministarstva gospodarstva, od čega se naš posljednji upit odnosio gotovo isključivo na crne liste.

Konkretno, pitali smo ih sljedeće: " Tko će voditi crne liste trgovaca koje se spominju u Nacionalnom planu", " Iz kojeg razloga se crne liste više ne spominju u Smjernicama za prilagodbu gospodarstva" i "jesu li zapravo jedine mjere koje će se voditi u svrhu zaštite potrošača informiranje i dvojno iskazivanje cijena, koje se spominju u Smjernicama?"

image

Pitanja Jutarnjeg upućena Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja

Ta smo pitanja Ministarstvu postavili upravo iz razloga što je posljednji službeni dokument vezan za proces uvođenja eura, takozvane Smjernice, u potpunosti izostavio model crnih lista prije toga predviđen Nacionalnim planom za uvođenje eura pa smo željeli provjeriti što se s ovim alatom dogodilo.

Dakle – konkretan upit iz kojeg je jasno da nas zanima hoće li se ili neće voditi crne liste te ako hoće, tko je za njih zadužen.

Iz Ministarstva gospodarstva na taj naš upit stigao je čak dvije i pol kartice dugačak odgovor u kojemu nije bilo niti jedne riječi o crnim listama, naše konkretno pitanje o tome je li se od njih odustalo nije opovrgnuto, a kamoli da bi ustanovili da će, kao što to naknadno čine, " do konačnog odabira alata kojim će se proces kontrolirati doći nakon provedbe i analize javnog savjetovanja".

Umjesto toga, izrijekom se kao glavne mjere zaštite potrošača nabrajaju dvojno iskazivanje cijena, primjena fiksnog tečaja konverzije, nadzor nad trgovcima te praćenje kretanja cijena, a kao mehanizam za stvaranje sigurnog okkuženja za potrošače spominje se "etički kodeks" o kojemu nismo ništa niti pitali.

Dakle, crne liste sve do ponedjeljka navečer ne postoje, ne zna se tko će ih provoditi, a demanti stiže tek nakon što je dobar dio javnosti zbog ovoga opravdano uznemiren.

Nema ovdje nikakvih zamjerki – dobro je da se po pitanju važnosti zaštite potrošača na kraju ipak progledalo, makar i na inicijativu novinara...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:40