Četiri godine PSD2

Direktiva koja je omogućila pojavu fintecha ide u reviziju i bit će još šira

Hrvoje Ćosić, osnivač najuspješnijeg hrvatskog fintecha kaže da im PSD3 otvara više prostora za rast i tržišnu utakmicu s BigTechom

Hrvoje Ćosić, osnivač i direktor Aircasha na konferenciji o reformi financijskog tržišta Unije u Briselu

 Jl/

Nova pravila dvostruke potvrde kupnje preko interneta i mobilnih aplikacija, nove fintech aplikacije, nove usluge poput ocjene kreditnog rejtinga izravno preko interneta ili novi modeli digitalnog identiteta i potpisivanja dokumenata, sve su to neki od prednosti koje je donijela financijska direktiva Europske komisije PSD2.

Sada, četiri godine kasnije, Komisija razmišlja o tome da napiše novu verziju te direktive, PSD3.

Ona bi potencijalno uključivala nova pravila potvrde identiteta prilikom kupnje, omogućila veću usklađenost među financijskim uslugama u raznim državama članicama, ali i pokrila neka nova područja, koja zasad nisu regulirana s PSD2. To se odnosi na plaćanja s kripto imovinom, zatim usluge plaćanja s odgodom, digitalne novčanike i procesore plaćanja.

BESPLATNO: Preuzmite drugi broj magazina Startup Report - Donosimo popis najaktivnijih startup hubove u Hrvatskoj!

⊕⊕

Hrvoje Ćosić, osnivač i direktor hrvatske fintech aplikacije Aircasha kaže da je revizija PSD2 nešto što je neminovno.

Nužna revizija

- Tom revizijom će se stvoriti usklađenost tržišta i platnog okruženja u Uniji, jer će se poticati inovacije i razvoj tvrtki iz EU-a, ali i omogućiti transparentnost i jednaki uvjeti za natjecanje s velikim tehnološkim tvrtkama na globalnoj razini - kaže Ćosić.

Direktor Aircasha sudjelovao je u Briselu na konferenciji 'Transformacija digitalnih plaćanja: Bolji uvjeti za građane', koje je organiziralo vodeće udruženje za digitalna plaćanja u Uniji, EDPIA, a kako bi se raspravilo o budućim smjerovima razvoja jedinstvenog tržišta digitalnih plaćanja na razini Unije. Na konferenciji su sudjelovali, među inim, europski povjerenik za ekonomiju Paolo Gentiloni, europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton i izvršni direktor Nexi Groupa Paolo Bertoluzzo.

Aircash je najbrže rastući hrvatski fintech i jedan od Novac.hr TOP25 startupa za pratiti u 2022. godini. Lani mu je operativna dobit porasla za više od 300 posto na pet milijuna eura. Ovaj fintech razvio je prvi domaći digitalni novčanik i prva je nebankarska institucija koja izdaje Mastercard kartice u Hrvatskoj. Licenciran je kao institucija za elektronički novac pri HNB-u i EBA-u pa može poslovati u svim članicama Unije.

Aircash se iz Hrvatske proširio na Sloveniju, Austriju, Njemačku i Rumunjsku te broji više od 350 tisuća korisnika.

Hrvoje Ćosić je netom prije Brisela Aircash predstavio i u New Yorku na konferenciji ACAP 2022. koju je organizirala udruga hrvatsko-američkih profesionalaca (ACAP).

Daljnje širenje

Tamo je nastupio u okviru panela 'Najuspješniji predstavnici hrvatske Tech industrije na globalnom tržištu' te najavio (Croatian Tech Superstars Competing on a Global Market) Hrvoje Ćosić je pričao o pozicioniranju Aircasha na globalnom fintech tržištu i najavio nova širenja.

- U samo nekoliko mjeseci 2022. godine, Aircash je osvojio tržišta Slovenije, Austrije, Njemačke i Rumunjske. Prije izlaska u bilo koju državu EU, Aircash tim detaljno analizira tržište i fokusira se na prepoznavanje različitih potreba korisnika te adekvatno tome prilagođava pronalazak poslovnih partnera s kojima Aircash stvara najbržu i najopsežniju suradnju - zaključuje Ćosić.

Ovdje se možete predbilježiti na jedinstveni newsletter o startupima

⊕⊕

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:44