Što piše u ugovoru

Detalji privatizacije Petrokemije: HEP je odgodio naplatu duga, Ina i PPD dobili garancije

Donosimo na što su se obvezali sudionici najveće privatizacije Plenkovićeve Vlade
Petrokemija, Andrej Plenković i ugovor o dokapitalizaciji Petrokemije
 Josip Bistrović / Boris Kovačev / screenshot / Hanza Media

Jutarnji list u posjedu je ugovora o dokapitalizaciji i restrukturiranju Petrokemije, što je ujedno i najveći privatizacijski posao Vlade Andreja Plenkovića. Ključna odredba sporazuma koji je sklopljen između države, Ine i PPD-a glasi: ako se u roku od 20 godina utvrdi da su bilo koji koraci u povećanju temeljnog kapitala Petrokemije i postupci države - pretvaranje potraživanja u ulog ili jamstva dana 2016. i 2017. godine - protivni pravilima EU o državnim potporama, Petrokemija se vraća u državne ruke.

Upravo zbog državnih subvencija se, podsjetimo, odugovlačilo s potpisivanjem Ugovora o dokapitalizaciji. Ako država ne ispuni uredno svoje obveze, Ina i PPD, kao glavni strateški partneri, imaju pravo na naknadu štete, a maksimalno do 300 milijuna kuna koliko su platili kutinsku tvornicu. Da se neki od scenarija na kraju ne bi realizirao, država je dala jake garancije da će, između ostalog, i stvoriti uvjete koji će rezultirati smanjenjem jediničnog troška transporta plina za 20 posto na godišnjoj razini, najkasnije do kraja ove godine. To je, uz cijene plina, Petrokemiji bila velika boljka. Valja napomenuti da tarife donosi Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), koja bi trebala biti nezavisno tijelo.

Strateški partneri

To je samo dio ključnih obveza države, koje su dogovorene i zapečaćene Ugovorom o dokapitalizaciji i restrukturiranju Petrokemije potpisanim prošlog tjedna između Centra za restruktiriranje i prodaju te zajedničke tvrtke Ine i PPD-a, Terra mineralna gnojiva - strateških partnera koji drže više od 50 posto dionica kutinske tvornice. Autentičnost Ugovora neslužbeno su nam potvrdile strane uključene u sam proces, a u njemu, osim navedenog, ima zanimljivih odredbi i obveza, koje su pristali ispuniti i država i investitori. Obveza, doduše, više ima država, nego investitori koji su se htjeli što bolje zaštititi jer je evidentno rizik velik. Tako država u Ugovoru jamči i da Petrokemija nije u sporu, a ako nešto iskrsne iz razdoblja prije dovršetka povećanja temeljnog kapitala, odgovarat će za sve tražbine veće od milijun kuna. Mora preuzeti i sve prošle obveze i rizike povezane s porezima i zaštitom okoliša nastale prije zaključenja ugovora te osigurati punu naknadu štete, a najzanimljivije je već spomenuto - država mora stvoriti uvjete za smanjenje troška transporta plina. To je u nadležnosti HERA-e, napominju u Plinacrou, koji je u dokapitalizaciju ‘uskočio’ sa 30 milijuna kuna nakon odustanka mirovinaca.

- Tarife su lani već snižene za prosječno 20 posto, čime je Plinacro, smanjenjem ukupnih prihoda za stotinjak milijuna kuna, dao doprinos i racionalnijem poslovanju Petrokemije. U skladu s paketom energetskih zakona o eventualnom daljnjem smanjenju tarifa odlučit će HERA - ističu u Plinacrou, u kojem su uvjereni da će uspješno poslovanje Petrokemije i povećanje njezine proizvodnje imati multiplikativne pozitivne efekte, ne samo na Plinacro, već i niz drugih tvrtki, poput HŽ Carga, Luke Šibenik i Luke Vukovar, čije je poslovanje u uskoj vezi s uspješnim poslovanjem kutinske tvrtke.

Iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta nam nisu dali objašnjene zašto su pristali na određene uvjete privatizacije, a u Ini i PPD-u su nam samo kratko odgovorili da je na ovaj način izbjegnut stečaj Petrokemije.

Prioriteti

- Svi dogovoreni uvjeti za cilj imaju osigurati nastavak i razvoj proizvodnje mineralnih gnojiva u Petrokemiji na održiv i tržišno orijentiran način - zajednički je odgovor Ine i PPD-a.

Da su njihovi uvjeti i zaštita koju su njima postigli potpuno legitimni, vidi se već na početku samog ugovora, gdje je izneseno činjenično stanje Petrokemije koje je iznjedrilo dubinsko snimanje: kutinska tvornica mineralnih gnojiva je na dan 31. prosinca 2017. dugovala bankama 629 milijuna kuna, uključujući 544 milijuna kuna osiguranih državnim sredstvima. Analiza je pokazala preveliku zaduženost koja onemogućava održivo poslovanje, posebno imajući u vidu i 173 milijuna kuna duga prema dobavljačima, koji nije uključen u ukupni dug. S takvom krvnom slikom, projicirani neto gubitak bi u ovoj godini mogao iznositi 295 milijuna kuna.

S obzirom na te brojke, prije samog potpisivanja postavljeni su određeni uvjeti koji su morali biti ispunjeni da bi se ugovor uopće potpisao. Osim standardnih proceduralnih koraka, u ugovoru kao preduvjet stoji i da Petrokemija mora sklopiti sporazum o reprogramiranju te restrukturirati obveze prema HEP-u u iznosu od maksimalno 330 milijuna kuna u dvije i pol godine. HEP je, podsjetimo, preuzeo opskrbu plinom Petrokemije jer njeni glavni dobavljači, Ina i PPD, nisu htjeli da im se dalje gomilaju dugovi. Također, država je trebala predočiti i sklopljeni Ugovor o kupoprodaji udjela za preuzimanje (izdvajanje) vlasništva i upravljanja društvom Petrokemija Agro Trade, kojim će deponij fosfogipsa i upravljanje istim biti izdvojeni iz tvrtke. U roku od pet godina država mora pronaći dugoročno rješenje kojim tvrtka više neće imati ugovorni ili bilo kakav drugi odnos s Petrokemijom Agro Trade i/ili odlagalištem fosfogipsa, a koji neće investitorima prouzročiti nikakve izmjene u postojećim dozvolama niti zahtijevati dodatna ulaganja.

S obzirom na većinsko vlasništvo, investitori, tj. Ina i PPD, su odredili broj članova Nadzornog odbora te postavili novu Upravu. Đuru Popijača je tako zamijenio bivši kutinski gradonačelnik Davor Žmegač, pred kojim stoje brojne obveze. Zadatak nove Uprave je osigurati s dobavljačima plina nove izvore financiranja u obliku kredita za refinanciranje duga prema dobavljačima plina, ali i restrukturirati kompaniju. To podrazumijeva i ono škakljivo pitanje - koliko će se radnih mjesta ugasiti? Trenutačno je zaposleno oko 1600 ljudi, a prema neslužbenim informacijama, govori se o odljevu 500-tinjak ljudi. No, naglašava se da će se za njih adekvatno pobrinuti.

Odriješene ruke

Kako stoji u ugovoru, investitor će osigurati ključna materijalna prava zaposlenika tako da svaki radnik koji dobije poslovno uvjetovani otkaz u razdoblju od jedne godine nakon zaključenja ugovora dobije otpremninu koja nije manja od kunskog bruto iznosa po radniku navedenog u kolektivnom ugovoru (na snazi od 31. prosinca 2017). Pritom Uprava ima slobodne ruke u restrukturiranju, što je također istaknuto u ugovoru, kao i to da se država neće uplitati u redovno poslovanje i operativno upravljanje.

Osim optimizacije radnih mjesta, Žmegačev zadatak će biti provesti i druge mjere restrukturiranja, koje podrazumijevaju i poboljšanje proizvodnog portfelja, postizanje održive razine operativnih troškova, reprogramiranje kratkoročnog financiranja i optimiziranje obrtnog kapitala, osiguranje vanjskog refinanciranja naslijeđenog duga radi podrške novčanom tijeku, aktivno upravljanje solventnošću te optimizacija kapitalnih izdataka i izrada detaljnog plana korištenja sredstva od dokapitalizacije.

Ina i PPD su se obvezali i da će (ako financijska snaga to omogući) osigurati da Petrokemija usvoji plan ulaganja od najmanje 600 milijuna kuna u razdoblju od 10 godina od dokapitalizacije (od 2019. do 2028.).

Ulaganja će svakako biti nužna jer se tržišna situacija za Petrokemiju u proteklih 20-30 godina sustavno pogoršavala.

Ključne obveze države:

  • sklapanje sporazuma o reprogramiranju i restrukturiranje obveza Petrokemije prema HEP-u u iznosu od maksimalno 330 milijuna kuna u dvije i pol godine
  • pronalazak dugoročnog rješenja u roku od pet godina za deponij fosfogipsa, čime Petrokemija više neće imati ugovorni ili bilo kakav drugi odnos s društvom Petrokemija Agro Trade i odlagalištem fosfogipsa, koje će biti prihvatljivo za investitore te neće prouzročiti nikakve izmjene u postojećim dozvolama niti zahtijevati dodatna ulaganja
  • stvaranje uvjeta koji će rezultirati smanjenjem jediničnog troška transporta plina za 20 posto na godišnjoj razini, s datumom primjene najkasnije od 31. prosinca 2018.
  • ako se u roku od 20 godina utvrdi da su bilo koji koraci u povećanju temeljnog kapitala Petrokemije i radnje države (pretvaranje potraživanja u ulog ili jamstva dana 2016. i 2017.) protivna pravilima EU o državnim potporama, država je dala neopozivo i bezuvjetno pravo investitoru da proda dionice te se obvezala da ih ona otkupi

Screenshot

Screenshot

Screenshot

Screenshot

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:24