zagrebačka burza

Crobex indeksi u zadnji trgovinski dan u ovoj godini ulaze s velikim gubicima na godišnjoj razini

Crobex je od početka godine u minusu oko 13,5, a Crobex10 oko 9 posto
 Nenad Dugi/Cropix

Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje suzdržano trgovanje, nakon jučerašnjeg snažnog potresa na području Petrinje, dok Crobex indeksi u zadnji trgovinski dan u ovoj godini ulaze s velikim gubicima na godišnjoj razini.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuju danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je u utorak 0,01 posto, na 1.743 boda, a Crobex10 za 0,19 posto, na 1.087 bodova.

Tijekom dana indeksi su bili u plusu, no poslijepodne su, nakon snažnog potresa na području Petrinje koji je nanio velike materijalne štete i u kojemu je poginulo sedmoro ljudi, izgubili te dobitke.

Među sektorskim indeksima najviše je oslabio prehrambeni, za 0,4 posto, dok je najviše porastao građevinski, za 1,9 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 3,3 milijuna kuna, što je 1,5 milijuna manje nego dan ranije.

„Zbog snažnog potresa jučer je oko 13,30 sati privremeno obustavljeno trgovanje na burzi, a danas bi se trebalo nastaviti”, kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Najlikvidnija je jučer bila povlaštena dionica Adrisa, kojom je ostvareno 1,38 milijuna kuna prometa. Cijena joj je pritom porasla 0,5 posto, na 385 kuna.

Po likvidnosti je slijedila dionica Valamar Rivijere, kojom je ostvareno 835 tisuća kuna prometa, uz pad cijene za 1 posto, na 29,6 kuna.

Nešto veći promet ostvaren je još i dionicom Ericssona Nikole Tesle, 210 tisuća kuna, a cijena joj je ojačala 0,7 posto, na 1.500 kuna.

Na domaćem tržištu jučer se trgovalo s ukupno 36 dionica, pri čemu je njih 21 ostvarilo rast cijene, osam pad, a sedam stagnaciju.

„Danas je zadnji dan trgovanja u ovoj godini i teško je reći kako će se odvijati. Može se pretpostaviti da će Crobexi stagnirati”, kaže Roman Rinkovec.

Unatoč znatnom rastu u posljednja dva mjeseca, u zadnji trgovinski dan ove godine Crobexi su ušli s velikim gubicima na godišnjoj razini.

Crobex je od početka godine u minusu oko 13,5, a Crobex10 oko 9 posto.

Posljedica je to oštrog pada indeksa u ožujku zbog izbijanja koronakrize u svijetu i Hrvatskoj. I dok su se najveće svjetske burze oporavile, pa se MSCI indeks svih svjetskih burzi kreće oko rekordnih razina, Crobexi zaostaju po oporavku.

„Od ožujka su se indeksi donekle i oporavili, s obzirom da je u tom mjesecu Crobex skliznuo i na samo 1.322 boda. Možemo se nadati da će se iduće godine smiriti situacija s koronavirusom, kao i s potresima, i da neće biti velikih šokova kao ove godine”, kaže Roman Rinkovec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. prosinac 2023 12:14