NOVI PAKET SANKCIJA

Cijene zlata porasle 0,6 posto nakon najave skupine G7 o zabrani uvoza iz Rusije

Moramo utvrditi je li moguće ciljati zlato tako da se nanese šteta ruskom gospodarstvu i da ne stradamo mi sami, kaže Charles Michael

ilustrativna fotografija

 Alexander Manzyuk/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Cijene zlata porasle su u ponedjeljak nakon što je američki predsjednik Joe Biden najavio da će SAD i druga vodeća gospodarstva iz skupine G7 zabraniti uvoz zlata iz Rusije.

Na fizičkom tržištu cijena zlata porasla je 0,6 posto, na 1838,87 dolara po unci. U terminskim ugovorima na američkom tržištu zlatom se trgovalo po 0,5 posto višoj cijeni, od 1840,40 dolara po unci.

Britanija, SAD, Kanada i Japan odlučili su na sastanku skupine sedam vodećih gospodarstava svijeta G7 zabraniti uvoz ruskog zlata u novom paketu sankcija Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Izvoz zlata drugi je najveći izvor prihoda za Rusiju koja godišnje proizvodi 350 do 380 tona plemenitog metala.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel bio je u nedjelju oprezan u razgovorima o zabrani uvoza ruskog ruskog zlata.

"Što se tiče zlata, spremni smo razgovarati o detaljima i utvrditi je li moguće ciljati zlato tako da se nanese šteta ruskom gospodarstvu i da ne stradamo mi sami", rekao je Michael.

EU planira do kraja godine zabraniti uvoz ruske nafte koja se doprema brodovima, ali iznijela je primjedbe na američku inicijativu da se ograniče cijene nafte kako bi se smanjili ruski prihodi od prodaje crnog zlata.

Cjenovni plafon uspostavio bi se ograničavanjem ili zabranom osiguranja ili financiranja pošiljki ruske nafte iznad određenog iznosa. To bi spriječilo učinke prelijevanja visokih cijena na zemlje s niskim dohotkom koje muku muče s visokim troškovima hrane i energije.

Michael je rekao da će čelnici G7 razgovarati o tehničkom mehanizmu koji bi ograničio cijene nafte preko usluga u sektoru i osiguranja izvoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 22:08