NAJNOVIJI PODACI

Cijene u prosincu u Hrvatskoj porasle 13,1 posto, hrana skuplja za čak 19 posto: no ove dvije stvari su najviše ‘otišle‘...

U posljednjem mjesecu prošle godine inflacija je blago usporila

Ilustrativna fotografija

 Z Jan/Panthermedia/Profimedia/Z Jan/panthermedia/profimedia

U posljednjem mjesecu prošle godine inflacija je blago usporila, na godišnjoj razini iznosila je 13,1 posto, dok je studenom rasla po stopi od 13,5 posto, objavio je DZS. U odnosu na studeni potrošačke cijene u prosincu pale su za 0,3 posto, a prosječna inflacija u prošloj godini iznosila je 10,8 posto.

Promatrano prema glavnim skupinama, navodi DZS, najveći porast potrošačkih cijena imali su hrana i bezalkoholna pića, bili 19 posto skuplji nego prije godinu dana, te 1,2 posto u odnosu na prethodni mjeseci. Ta je skupina proizvoda ujedno dala najveći doprinos ukupnoj stopi inflacije, sa 4,93 postotna boda. Po visini poskupljenja slijede restorani i hoteli, 17,1 posto, zatim pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva koji su skuplji 16,1 posto, cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva rasle su 16 posto, odjeća i obuća 12,1 posto, prijevoz 8,4 posto, alkoholna pića i duhan 5,3 posto, te zdravlje 4,6 posto.

Na mjesečnoj razini, nakon hrane i bezalkoholna pića, najviše su poskupili alkoholna pića i duhan te rekreacija i kultura, po 0,8 posto, zatim zdravlje te Restorani i hoteli, za 0,5 posto, a cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva u mjesec dana su povećane za 0,3 posto

Porast cijena, navodi DZS, ublažio je pad cijena u skupinama prijevoz, za četiri posto, odjeća i obuća, za 2,8 posto, te stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, za 0,6 posto. Je li inflacija u studenom prošle godine doista dosegla vrhunac, pokazat će podaci o potrošačkim cijenama za siječanj, a rašireno dizanje cijena zbog uvođenja eura upućuju da će razdoblje povećanje inflacije još nije gotovo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:40