energetska kriza

Cijene struje diljem Europe strelovito rastu, a uvjerljivo najviše plaćaju potrošači u Srbiji

S iznosom od 306,99 eura za megavatsat Hrvatska ima istu cijenu kao i Slovenija
Beograd
 Pablo Camacho/AFP

Velika energetska kriza potresa Europu, a cijene ključnih energenata praktički iz dana u dan na europskim burzama rastu. Taj je rast najizraženiji na tržištu prirodnog plina. Samo jučer cijena tog energenta porasla je za 25 posto i približila se iznosu od 2000 dolara za 1000 prostornih metara, što je otprilike deset puta veća cijena nego što je bila u istom razdoblju prošle godine.

No, jak je rast i na tržištu električne energije. Cijene struje na takozvanim 'day ahead' tržištima, gdje se energija kupuje za preuzimanje već sljedeći dan, strelovito se penju. Jučer su u većini europskih država iznosile oko 300 eura po megavatsatu, što je otprilike šest puta veća cijena nego prije godinu i pol.

Pritom, neke države stoje bolje od drugih. Najniža cijena je zabilježena na veleprodajnom tržištu u Poljskoj gdje iznosi 141,39 eura po megavatsatu, dok relativno niske cijene bilježe i u Grčkoj, Bugarskoj i Rumunjskoj. S iznosom od 306,99 eura za megavatsat Hrvatska ima istu cijenu kao i Slovenija i spada uz Italiju te nekoliko zapadnih država članica EU među zemlje s vrlo visokom burzovnom cijenom energije. Uvjerljivo najvišu cijenu električne energije u ovom trenutku plaćaju potrošači u Srbiji. Cijena na tamošnjoj burzi energije jučer je dosegnula razinu od 327,44 eura za megavatsat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. veljača 2024 14:13