EUROPA U KRIZI

Cijene plina više gotovo za četvrtinu: ‘Sve je teže zamijeniti i najmanju količinu koja ne stiže iz Rusije‘

Ruski Gazprom objavio je kako do daljnjega neće Europi dostavljati plin cjevovodom Sjeverni tok 1 zbog problema s turbinom

ilustrativna fotografija

 STEFAN SAUER/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Cijene plina u Europi skočile su u ponedjeljak gotovo za četvrtinu nakon što je ruski Gazprom objavio da do daljnjega neće Europi dostavljati plin cjevovodom Sjeverni tok 1 zbog problema s turbinom.

Nakon otvaranja nizozemskog tržišta cijena plina porasla je u terminskim ugovorima s rokovima isporuke u listopadu za 30 posto, na 272 eura po megavat satu (MWh).

Naknadno se stabilizirala na 256 eura za megavat sat, u plusu 23 posto. U odnosu na isto lanjsko razdoblje, viša je gotovo pet puta.

Ruski Gazprom objavio je u petak da do daljnjega neće slati plin u Europu Sjevernim tokom 1 budući da je utvrđeno da na glavnoj plinskoj turbini na kompresorskoj stanici Portovaja u blizini Sankt Peterburga curi ulje.

Kompanija je prošloga tjedna obustavila isporuke radi trodnevnog održavanja i plin je ponovno trebao krenuti u Europu u subotu rano ujutro.

"Do plina je teško doći - sve je teže zamijeniti čak i najmanju količinu koja ne stiže iz Rusije", tumači viši suradnik za sirovine Aurora Energy Researcha, Jacob Mandel.

"Trenutno ima dosta prostora za zamjenu (ruskoga) plina uvezenim LNG-om, ali kad zahladi i kad potražnja u Europi i Aziji ove zime počne rasti, količina LNG-a koji će Europa moći uvesti bit će ograničena", dodao je Mandel.

Opskrba globalnih tržišta LNG-om bila je tijesna i prije ukrajinske krize budući da je svjetsko gospodarstvo u oporavku od pandemije "progutalo" ponudu, napominje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 05:55