Manjak čipova osjećamo i mi

Cijene čipova skočile su 30-ak puta, a isporuke s dva na 50 tjedana

Zbog ove situacije prisiljeni smo u hodu mijenjati planove proizvodnje i rokove isporuke, kaže Gordan Galić iz Xylona
 Xu Congjun/AFP

Globalni nedostatak čipova polako pritišće i hrvatsku industriju. Dok-ing već računa da od ljeta možda neće moći nabavljati dovoljno čipova za zacrtani tempo proizvodnje svojih robotiziranih vozila. I nije jedini. Slično navode i u zagrebačkoj tvrtki Xylon, koja proizvodi uređaje za testiranje vozila za autonomnu vožnju. Oboje ističu da im pomaže to što imaju jake partnere, ali i da trenutačna situacija utječe i na njih.

Na manjak čipova upozoravaju i u M SAN grupi, jedinom domaćem proizvođaču električnih aparata te najvećem distributeru računala u regiji, a takav razvoj događaja preslikava se i na mlade, inovativne, tehnološke tvrtke, što su nam potvrdili u Bellabeatu, domaćem startupu koji proizvodi pametan nakit.

Kad na teren uđe Apple

Sandro Mur, osnivač i direktor Bellabeata, kaže da je na probleme u nabavi čipova naletio još prije tri godine, kad mu je na teren ušao Apple.

- Kad Apple dolazi s novim proizvodom, pomrsi cijelu ekonomiju i dostupnost pojedinih komponenti, a Bellabeat je zbog toga trebao promijeniti modele za predviđanje nabave te počeo naručivati komponente znatno prije proizvodnje te ih držati na zalihama - kaže Mur.

Pojašnjava da je dodatno, zbog pandemije, u situaciji da na zalihi drže godišnju količinu čipova nužnu za nesmetanu proizvodnju.

- To bi prije bilo besmisleno,a sad Bellabeat ima tri 'supply chaina' da si diverzificira rizik. Najveći nam je na Tajvanu - kaže Mur.

U M SAN grupi navode da nedostatak čipova nije zasad utjecao na poslovanje Vivaxa. Djelomice zahvaljujući tvornicama televizora u Hrvatskoj i Srbiji, ali i onima u Kini. Zato, ističu, da su fleksibilniji od konkurencije. Situacija je drugačija po pitanju računala. Navode da je pandemija povećala potražnju za IT opremom, a smanjila njezinu proizvodnju.

Proaktivna suradnja

- Kod svih svjetskih brendova monitora, primjerice, nastao je raskorak u isporukama u odnosu na rast potražnje jer je u prvom valu bio pogođen Wuhan, gdje su proizvodni pogoni nekih od najvećih proizvođača te tehnologije. Iako je u međuvremenu uspostavljena redovna proizvodnja, raskorak još postoji - pojašnjavaju.

Dodaju da je rast cijene bitcoina izazvao dodatnu potražnju za grafičkim karticama i inom tehnologijom.

- Ovo traje već godinu dana i očekujemo da će trajati još barem do kraja godine te zato nastavljamo s proaktivnom suradnjom s velikim svjetskim proizvođačima i dobavljačima - kažu u M SAN-u.

Gordan Galić, tehnički marketinški direktor Xylona, navodi da je globalna nestašica čipova počela utjecati i na proizvodnju i na razvoj novih uređaja tvrtke.

- Prisiljeni smo u hodu mijenjati planove proizvodnje i rokove isporuke - navodi Galić.

Dodaje da su im partneri olakšali prošlu godinu, ali da kriza traje jako dugo te iscrpljuje i najveće.

- Standardni rokovi dobave mijenjaju se s dva na 50 tjedana, a cijene pojedinih komponenti rastu i do 30 puta, što je prihvatljivo samo u fazi razvoja proizvoda - kaže Galić.

Ferdo Vidić, voditelj Odjela za proizvodnju Dok-inga navodi da su zbog pandemije napravili zalihe čipova za 2021. te time pokrili prvu polovicu godine. No, standardni i provjereni dobavljači sada nemaju zaliha.

Nedostaju svi materijali za proizvodnju čipova, pa čak i oni plastični

U prošlosti smo već bili svjedoci nestašice pojedinih komponenti, ali trenutno se događa nešto sasvim novo, tumači Gordan Galić, tehnički marketinški direktor Xylona. Navodi da globalno nedostaje svih vrsta materijala, pa čak i, primjerice, plastičnih materijala za izradu elektroničkih konektora. Nije stoga neobično da se problemom nedostatka čipova u SAD-u bavi čak i američka vlada. Goldman Sachs je objavio izvještaj prema kojem zbog toga trpi čak 169 industrija, a neke rade korekcije poslovnih planova u milijardama dolara. Galić navodi da je u "novom normalnom" skočila potražnja za elektroničkim uređajima, koju nitko nije očekivao. Nadalje, skočilo je rudarenje kriptovaluta te su se pojačale geopolitičke igre. - I proizvodnja i distribucijski kanali su nedostatni i treba ih učiniti robusnijima. Na tome radi SAD, a nadamo se da će i EU - kaže Galić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:07