Odgovor na inflaciju

Češki fintech Roger ušao na faktoring tržište: Iza njih stoji Societe General

Roger je do sada imao više od 2000 klijenata kojima su financirali 736,1 milijun eura potraživanja, a u Hrvatskoj rade s partnerom Megatrend Redokom

Helena Rosandić Šepić i Ivor Pliskovac iz Roger Adrije

 Runo Gropuzzo/jl/Press Fotogragija

Na hrvatsko tržište faktoringa, kojim dominiraju banke i koje zbog inflacije očekuje rast tog segmenta, ušao je češki fintech Roger. Ovaj deset godina star financijsko-tehnološki igrač iz Brna u pozadini kao investitora ima banku Societe General i jedan je od prvih koji je proces faktoringa u potpunosti digitalizirao. Ovdje na tržištu zato nastupa kroz partnerstvo s IT kompanijom Megatrend Redok.

Ivor Pliskovac, partner i izvršni direktor Roger Adrije kaže da vide prostor za rast u financiranju obrtnog kapitala malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj.

- Hrvatski poduzetnici u prosjeku svoja potraživanja naplaćuju unutar 70 do 77 dana, dok dobavljačima plaćaju dugovanja u roku 49 do 51 dan što ostavlja jaz od skoro 30 dana u kojem poduzetnici, dok čekaju naplatu od kupaca, moraju nekako financirati poslovanje - kaže Pliskovac.

Uz banke, faktoringom se ovdje bave četiri tvrtke: Adriatic Zagreb Factoring, Centar Faktor, ESC Factoring i Uxor grupa. Prema podacima Hanfe, iznos aktive faktoring društava u Hrvatskoj, kao i njihov broj najniži je unazad 15 godina. S druge strane, Raiffeisena je lani iznio procjenu da je tijekom 2021. tržište faktoringa u Hrvatskoj imalo volumen od 1,1 milijardu eura i da se zbog rasta inflacije očekuju porast potražnje za uslugama faktoringa. Raiffeisen je naveo i da je udio faktoringa u BDP-u u Hrvatskoj niži od prosjeka EU-a što novim igračima daje prostora za rast.

Roger je do sada imao više od 2000 klijenata kojima su financirali 736,1 milijun eura potraživanja.

Helena Rosandić Šepić, partnerica u Roger Adria kaže da se oni na tržištu natječu kroz digitalizaciju, odnosno da im je najveća prednost što imaju tehnologiju automatske obrade podataka s digitalnih računa koje tvrtke izmjenjuju putem elektroničke razmjene podataka, takozvanog EDI-ja.

- Zato je naš partner u regiji tvrtka Megatrend Redok, koja se bavi pružanjem usluga B2B/EDI integracije na lokalnom i europskom tržištu u sve lance dobavljača, dakle u svaki ERP dostupan na tržištu - zaključuje Rosandić Šepić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 07:02