Nove prilike

Čermak prodao biznis s prirodnim plinom, UNP-om i električnom energijom Slovencima

Poduzetnik Ivan Čermak kaže da su pregovori trajali tri mjeseca, no nije htio otkriti cijenu transakcije koja je, očekivano, poslovna tajna
Ivan Čermak
 Željko Puhovski / Hanza Media

Potencijalna prodaja energetskog biznisa poduzetnika Ivana Čermaka i vlasnika Croduxa spominjala se dulje vrijeme, prvo samo u poslovnim kuloarima, a onda se probila i do medija. Čak se i mađarski MOL navodio kao potencijalni kupac, ali se tada tvrdilo da su to samo pusta spekuliranja i naklapanja.

Energija

No, prema informacijama do kojih smo došli iz prve ruke, priče iz poslovne zajednice nisu bile bez pokrića - Čermakov Crodux, doduše, nije prodan, ali dijelovi njegova biznisa jesu. I to nedavno.

Naime, Čermakova tvrtka Crodux plin prodala je svoje poslovanje s prirodnim plinom, ukapljenim naftnim plinom (UNP) i električnom energijom slovenskom Petrolu i njegovoj tvrtki-kćeri Geoplin, što nam je potvrdio i sam Čermak, koji je dugi niz godina u energetskom svijetu. Konkretnije, prirodni plin je preuzeo Geoplin, detalji su koje iznosi umirovljeni general, a ukapljeni naftni plin i prodaju električne energije Petrol.

Poslovna tajna

- Pregovori su trajali tri mjeseca, ugovor je već finaliziran, a formalno preuzimanje se očekuje za desetak dana jer se čeka zeleno svjetlo Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja - kratko je odgovorio Čermak kad smo ga pitali o proceduri. Nije otkrio cijenu transakcije koja je, očekivano, poslovna tajna.

No, zato razlozi prodaje spomenuta tri segmenta poslovanja nisu poslovna tajna. Jedan od njih je nemogućnost širenja na tržištu te otvaranja novih prilika. Crodux plin, koji vrši djelatnost skladištenja, distribucije i trgovine ukapljenog naftnog plina, uvoza i trgovine prirodnog plina te uvoza, opskrbe i trgovine električne energije, ima premale tržišne udjele. Tako su u segmentu prirodnog plina držali oko jedan posto tržišta, u ukapljenom naftnom plinu su imali udio na tržištu između 23 i 25 posto, a onda su ušli i na tržište električne energije na kojem su dosegli udio od 1,7 posto. Na tržištu električne energije Crodux se, usput rečeno, pojavio krajem 2015. te počeo prodavati struju u strateškom partnerstvu sa švicarskim energetskim divom Alpiqom.

S obzirom na sve navedeno, u Croduxu su procijenili da će razvijati druge poslove koji će im omogućiti i jače širenje na tržištu i veće udjele te da će ući i u nove segmente razvoja svog poslovanja.

- Krovna tvrtka Crodux plin, pod kojom su bili sada prodani segmenti biznisa, i dalje će postojati, samo što će svoje poslovanje fokusirati na nove poslove. Radit ćemo na sirovoj nafti, plinskim kondenzatima koji služe za miješanje i poboljšanje sirove nafte, LNG-u, aviobenzinu te prodavati i dalje prirodni plin u Bosni i Hercegovini. Osim toga, još jače ćemo se fokusirati na širenje benzinskih pumpi kojih sada imamo 90-ak diljem Hrvatske - nabraja Čermak dok nam otkriva neke od budućih planova, no ne ulazi previše u detalje oko tempa razvijanja novih biznisa i projekata.

Tržišna pozicija

S druge strane, jasna je i logika slovenskog preuzimanja dijelova njegova biznisa. Slovenci se, kako nam pojašnjava sam Čermak, s prirodnim plinom više šire na tržištu, s električnom energijom dobivaju i dio Croduxovih kupaca kojih je, doduše, malo - oko par tisuća, a u sve to im se uklapa i sinergija s ukapljenim naftnim plinom. Oni očito ciljaju na jaču poziciju na hrvatskom energetskom tržištu jer su se nedavno prvi put uključili u proces konsolidacije na tržištu plina u kojem je dosad bio najaktivniji RWE i pomeo svu konkurenciju.

Podsjetimo, početkom godine je objavljeno da su distributera plinom Zagorski metalac preuzeli, također, Petrol i Geoplin, koji je u Petrolovu većinskom vlasništvu, te tom akvizicijom dobili i svih 18.000 kupaca Zagorskog metalca. Detaljnije, kupili su 81 posto udjela u distributeru plina iz Zaboka, pri čemu je Petrol postao vlasnik 56 posto zabočke tvrtke, a Geoplin 25 posto. Grupa Petrol, prema dostupnim planovima, cilja i na povećanje mreže benzinskih postaja u Srbiji, a dijelom u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 12:39