MINISTAR U POSJETU

Butković: Drago mi je da agonija Gredelja ide prema kraju. Ugodno sam iznenađen

Ministar za Jutarnji list otkriva kako mu je stečajni upravitelj kazao kada će stečaj biti okončan
Ministar Butković u Gredelju

- Drago mi je da agonija Gredelja ide prema kraju, da se dovršava stečaj i da je pokrenuta proizvodnja. To je dobro i za Gredelj i za Hrvatsku - rekao nam je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković nakon što je u srijedu prijepodne obišao pogone Gredelja na zagrebačkom Žitnjaku.

- Ono što sam tamo vidio me je stvarno ugodno iznenadilo i to podržavam - kaže Butković i za Jutarnji otkriva kako mu je stečajni upravitelj kazao da će stečaj biti okončan sredinom ljeta.

image
Gredelj 1

Tvornica željezničkih vagona Gredelj u stečaju je od listopada 2012. godine. Krajem ožujka ove godine slovačka tvrtka Tatravagonka koja je najveći europski proizvođač vagona, unajmila je Gredeljeve pogone i u njima započela proizvodnju teretnih vagona za zapadnoeuropsko tržište, a do kraja ove godine planiraju proizvesti više od 200 takvih vagona.

image
Gredelj Žitnjak
Jutarnji List

Slovačka tvrtka je već uplatila milijun eura kojima jamči realizaciju svoje ponude kojom su se obvezali da će u Gredelj uložiti 45 milijuna eura kojima će biti namireni vjerovnici. Time bi Gredelj prešao u stopostotno vlasništvo Tatravagonke koja u svojim pogonima u više europskih zemalja i u Indiju zapošljava oko 12.000 radnika. Slovaci su spremni u Zagrebu zadržati sve radnike kojih je trenutno oko 400 i taj broj ubrzo povećati na najmanje tisuću. Plan im je da već od iduće godine godišnji promet Gredelja bude veći od 100 milijuna eura, što je desetak puta više nego danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:38