Svjetska tržišta

Burzovni indeksi na Wall Streetu porasli: najveći dobitnici tehnološki i trgovački sektor

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa samo su komunalni i nekretninski jučer završili u minusu.
Skulptura bika na Wall Streetu
 Brendan McDermid / REUTERS

Zahvaljujući rastu cijena dionica u trgovačkom i tehnološkom sektoru, na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi nadoknadili dio gubitaka od prethodnoga dana, premda su prinosi na obveznice dosegnuli nove najviše razine u sedam godina.

Dow Jones ojačao je 62 boda ili 0,25 posto, na 24.768 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,41 posto, na 2.722 boda, a Nasdaq indeks 0,63 posto, na 7.398 bodova.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa samo su komunalni i nekretninski, koji su najviše osjetljivi na kretanje kamatnih stopa, jučer završili u minusu.

Među najvećim je dobitnicima, pak, bio tehnološki sektor, s rastom od 0,4 posto.

Još su više skočile cijene dionica u trgovačkom sektoru, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima Macy'sa. Dionica tog trgovačkog lanca poskupila je više od 10 posto, a to je izazvalo i rast cijena dionica ostalih trgovačkih lanaca, kao što su J.C. Penny, Kohl's, Nordstrom i Target.

Bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine kompanija već tjednima podržavaju tržište.

Dosad je više od 90 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo izvješća, pri čemu ih je oko 80 posto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle oko 26 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava poslovnih izvješća očekivali rast od 18,4 posto.

To je najveći skok zarada u posljednjih sedam godina, što se zahvaljuje snažnom rastu globalnog gospodarstva i poreznim promjenama u SAD-u na početku godine.

- Mislim da su zarade kompanija izuzetno snažne. No, mogle bi se pojaviti zabrinutosti u vezi budućih rezultata i usporavanja rasta zarada - kaže David Carter, direktor u tvrtki Lenox Wealth Advisors.

Zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija, jučer je rast prinosa na američke državne obveznice na novu najvišu razinu od srpnja 2011. godine ostao u drugom planu.

Zbog mogućeg jačanja inflacije, što bi moglo potaknuti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamata, prinosi na referentne 10-godišnje obveznice dosegnuli su 3,10 posto.

Dan prije upravo je rast prinosa izazvao pad cijena dionica na Wall Streetu jer to povećava troškove zaduživanja kompanija i jer bi zbog viših prinosa dio ulagača mogao preusmjeriti svoja sredstva iz dionica u obveznice.

- Kako prinosi rastu, obveznice postaju veća konkurencija rizičnijoj imovini, posebice dionicama - kaže Katie Nixon iz tvrtke Northern Trust.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,15 posto, na 7.734 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,20 posto, na 12.996 bodova, a pariški CAC 0,26 posto, na 5.567 bodova.

Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno, dok je euro pod pritiskom nakon vijesti da bi dvije talijanske populističke stranke koje nastoje formirati koalicijsku vlast mogle tražiti od Europske središnje banke da toj zemlji oprosti 250 milijardi eura dugova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 00:36