PREDVODNIK NAUTIČKOG SEKTORA

Buduća ACI-jeva marina u Rijeci: Budućnost nautike je digitalna i održiva

Vjerujem da će tehnologija odigrati glavnu ulogu u pomicanju naših granica, ali i onoga što ACI kao najveći lanac marina na Mediteranu primjenjuje u svojem poslovanju, ističe Josip Ostrogović

Josip Ostrogović

 Goran Kovacic/pixsell/Pixsell

ACI kao najveći lanac marina na Mediteranu s velikim entuzijazmom, pripremajući nove ideje, projekte i iskorake, gleda na budućnost nautike, ali i turizma općenito. Budućnost je svakako zelena, energetski održiva i digitalna, a na tragu toga razvija se i naše poslovanje. Svoju ulogu predvodnika nautičkog sektora cijele regije, među ostalim, koristimo kako bismo bili aktivni član zajednice te implementirali zelenu tranziciju i najsuvremenije tehnologije u svaku od 22 marine našeg sustava, od sjevera pa do krajnjeg juga Republike Hrvatske. Proaktivno strateški promišljamo o godinama koje slijede te što mi kao tvrtka ostavljamo društvu u nasljeđe, ističe Josip Ostrogović, član Uprave ACI-ja za investicije, marketing i maloprodaju.

Zelena tranzicija imperativ

Zelena tranzicija i digitalna transformacija teme su koje se nameću kao ključne u promišljanju budućnosti globalnog turizma.

- Vjerujem da će u godinama pred nama tehnologija odigrati glavnu ulogu u pomicanju naših granica, ali i onoga što ACI, kao najveći lanac marina na Mediteranu, primjenjuje u svom poslovanju. Prednosti zelene i digitalne tranzicije su brojne, a sve do jedne naposljetku vode povećanju kvalitete usluga i proizvoda, pritom brinući o okolišu i povećavajući razinu njegove zaštite. Osim što minimiziramo negativan utjecaj na okoliš, održivo zeleno poslovanje kojem u potpunosti težimo, utječe i na pozicioniranje našeg lanca nautičkih marina na cjelokupnom turističkom tržištu - dodaje Josip Ostrogović.

Upravo se nautika nameće kao jedan od ključnih faktora domaćeg turističkog sektora te vodeći akter procesa modernizacije i unaprjeđenja turističke ponude na jadranskoj obali. Slijedeći trendove u poslovanju te pritom vodeći računa o očuvanju mora i okoliša, ACI kontinuirano uvodi tehnološke inovacije. Pravi primjer za to je ACI marina Rijeka čijom će gradnjom Hrvatska dobiti novu predvodnicu hrvatskog (nautičkog) turizma i energetske tranzicije cijelog Jadrana. Pritom će kroz tehnološke inovacije donijeti iskorak za pomorski sektor, lokalnu zajednicu te dodatno brendirati nacionalni turizam.

Tehnološki najmoćnija marina

Riječka ACI marina bit će od izuzetne važnosti upravo u pogledu neophodne zelene i digitalne tranzicije, ne samo kao primjer lokalnog, već i globalnog lidera u polju napredne i primijenjene tehnologije. Tehnološka moć koja će premijerno biti implementirana u ACI marini Rijeka, u budućnosti će biti primjenjiva i u ostalim marinama sustava, a vjerojatno i šire. Razvoj pogona brodova, digitalizacije, autonomne ili djelomično autonomne plovidbe uz pomoć najsuvremenijih 3D projekcija podmorskog i nadmorskog prostora obilježit će budućnost nautičkog turizma.

- Ali ACI tu ne staje, jer ne prati trendove, već ih postavlja. Održivi turizam nije samo trend, već cilj kojem stremimo kao predvodnik zelene energetske tranzicije nautičkog sektora cijelog Mediterana te aktivni član zajednice koji svojim poslovanjem može donijeti promjene. ACI za jedan od glavnih budućih ciljeva ima implementaciju energetskih rješenja i inovacija koje uključuju tehnologije vodika, posebno važne u našem sektoru, a koje dolaze do izražaja u zatvorenim morima kao što je Jadransko. Prva ili jedna od prvih marina u kojoj bi mogao biti korišten vodik ona je u Ičićima - ACI marina Opatija. Kao društvo, spremni smo za implementaciju novih tehnologija i spremno očekujemo sve izazove koji su pred nama kako bismo postali u potpunosti energetski održivi i digitalni - ističe Ostrogović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:10