Novi podaci

Broj prodanih automobila u travnju pao na petinu, Hrvati kupili jedva tisuću novih vozila

U Hrvatskoj je u travnju prema ACEA-inim podacima registrirano ukupno 1.077 novih automobila
Ilustracija
 Justin Kase z12z / Alamy / Alamy / Profimedia

Potražnja za novim automobilima u Europi urušila se u travnju zbog mjera suzbijanja pandemije koronavirusa a pad u Hrvatskoj bio je veći od europskog prosjeka, pokazalo je u utorak izvješće udruženja proizvođača ACEA.

U travnju su u 26 zemalja Europske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrirana ukupno 270.682 nova automobila, što je 76,3 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Travanj je prvi mjesec u kojem su od prvog do zadnjeg dana na snazi bile mjere kojima su vlade nastojale suzbiti širenja Covida-19, objašnjavaju u ACEA-i najveći pad potražnje otkada su počeli objavljivati izvješća.

Među vodećim europskim tržištima najviše je potonula potražnja u Italiji i Španjolskoj, za 97,6 odnosno 96,5 posto. Pandemija je najteže pogodila upravo te dvije europske zemlje.

U Njemačkoj je potražnja pala 61,1 posto a u Francuskoj 88,8 posto.

U Hrvatskoj je u travnju prema ACEA-inim podacima registrirano ukupno 1.077 novih automobila, 87,5 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U ožujku potražnja za automobilima pala je 46,2 posto.

Inače, u Hrvatskoj je u prva tri mjeseca prošle godine prodano 12.139 novih automobila, a samo u ožujku kupcima je isporučeno 5041 novo vozilo.

Oštar pad u prva četiri mjeseca 2020.

U razdoblju od siječnja do travnja europska se potražnja za novim automobilima pod utjecajem pandemije smanjila 38,5 posto, izračunali su u ACEA-i.

Među vodećim europskim tržištima prednjačila je Italija gdje je registrirano upola manje novih automobila nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

U stopu je prate Španjolska i Francuska s padom potržnje za 48,9 odnosno 48 posto. U Njemačkoj je potražnja srezana gotovo za trećinu.

U Hrvatskoj je u prva četiri ovogodišnja mjeseca registrirano ukupno 11.078 novih automobila, što je za 46,8 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazalo je izvješće ACEA-e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2022 02:29