POVLAČE SE IZ SLATINE

Britanci uložili milijune pa zbog ‘politike‘ odustali od ogromnog projekta u Hrvatskoj: Sad ih čekaju novi problemi...

U Ministarstvu gospodarstva otkrivaju da je Britancima dozvola za istraživanje istekla još 22.4..

Cindrigo je na istražnom polju Slatina 3 stigao do faze instaliranja bušotine i tu stao. 

 Cindrigo/

Nakon što je objavila odustajanje od velike investicije u istraživanje geotermalnih izvora kod Slatine, britanska kompanija Cindrigo odlučila je nositelja te investicije tvrtku EES Dravacel Energetika s sjedištem u Zagrebu poslati u stečaj. Trgovačkom sudu u Zagrebu Cindrigo je dostavio dokumentaciju prema kojem je EES Dravacell Energetika nesposobna za daljnje poslovanje i dužna Državnom proračunu za poreze i doprinose oko šest tisuća eura, zatraživši otvaranje stečaja.

Cindrigo je, podsjetimo, početkom tekućeg mjeseca objavio da odustaje od istraživanja geotermalnih izvora na istražnom polju Slatina 3 nakon što su u taj posao uložio pet milijuna funti. Kao povod za odustajanje od istraživanja na spomenutoj lokaciji naveli su odluku hrvatskih vlasti da im ne udovolji zahtjevu za produljenjem dozvole za istraživanje, navodeći kako iza odbijanja stoje ‘politički razlozi‘. Stvarni razlog bio je poslovne prirode, Cindrigo nije uspio nabaviti bušotinu za istraživanje u rokovima koji su propisani koncesijskim ugovorom zbog manjka te opreme na našem tržištu.

U svakom slučaju, dok Britanci pokušavaju svoju investiciju u Slatini, nakon što su napustili bušenje, i pravno privesti kraju likvidacijom tvrtke koja je nositelj koncesije, u Ministarstvu gospodarstva doznajemo kako tvrtka EES Dravacel Energetika i dalje ima koncesijske obveze bez obzira na neproduženje dozvole za istraživanje.

- EES Dravacel Energetika je u obvezi sanacije bušotinskog radnog prostora istražne geotermalne bušotine Slatina GT-1, sukladno Zakonu o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika. Investitor je, nadalje, dužan o sanaciji izvijestiti energetsku inspekciju u području naftnog rudarstva i inspekciju zaštite okoliša Državnog inspektorata, kao i ishoditi relevantne potvrde od inspekcije. Po ishođenju predmetnih potvrda dužan je iste dostaviti Ministarstvu gospodarstva, a najkasnije do 15. listopada 2024.

U slučaju neizvršavanja obveza sanacije ili djelomičnog izvršenja sanacije Ministarstvo gospodarstva zadržava pravo aktivirati bankarsku garanciju - naveli su nam u Ministarstvu gospodarstva, koje je koncesiju za Slatinu 3 EES Dravacel Energetici dodijelo 2018.. Tada je stopostotni vlasnik spomenute tvrtke bio poduzetnik Marinko Mikulić koji je 90 posto vlasništva u EES Dravacel Energetici prodao Cindrigu u rujnu 2022.

Novi natječaj

Na pitanje hoće li Slatina 3 biti ponovo ponuđena na javnom natječaju za istraživanje geotermalnih izvora, u Ministarstvu su nam odgovorili da ta opcija postoji. Za Slatinu je Cindrigo, prije odluke o napuštanju investicije, tvrdio da je najveći projekt kompanije i ‘jedno od najatraktivnijih europskih geotermalnih tržišta, s dobro dokazanim izvorima ležišta‘. Izašli su, među ostalim, s podatkom da je prethodno bušenje na Slatini 3 iskazalo temperaturu vode koja se približavala 200 Celzijevih stupnjeva, premašujući priznate minimalne pragove za proizvodnju geotermalne energije.

Namjera Cindriga bila je iz očekivanih geotermalnih izvora u Slatini proizvoditi 20 megavata električne energije. Priprema bušotine išla je manje-više po planu, da bi ‘zapelo‘ na prelasku investicije u fazu bušenja. U Ministarstvu gospodarstva otkrili su nam da je dozvola za istraživanje na Slatini 3 Britancima istekla još 22.travnja ove godine.

- EES Dravacel Energetika nije ispunila minimalne radne obveze preuzete dozvolom, te nije dokazala opravdane razloge za dodatni produžetak iste - ističu u Ministarstvu.

Trgovački sud zatražio je od EES Dravacel Energetike dodatnu dokumentaciju kako bi donio odluku o otvaranju stečaja, no prema svemu sudeći riječ je o formalnostima. Kada vlasnik tvrtke traži otvaranje stečaja, što je slučaj u EES Dravacel Energetici, stečaj i likvidacija potpuno su izvjesni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. listopad 2024 16:11